Companii

Americanii de la NuScale renunţă la cel mai avansat proiect SMR aflat în dezvoltare în SUA pentru că a devenit prea scump. Întrebarea cheie: Este însă prea scump şi pentru România şi Europa? „Trebuie să stăm să analizăm, dar nu sunt elemente de noutate pentru proiectul Doiceşti“

Americanii de la NuScale renunţă la cel mai avansat...

Autor: Roxana Petrescu

10.11.2023, 00:07 363

♦ Tehnologia SMR, reactoare mici modulare, a americanilor de la NuScale primeşte o lovitură dură exact pe piaţa americană, acolo unde un proiect pentru un furnizor de energie din statul Utah, care includea şi partea de producţie de agent termic, a fost oprit din cauza creşterii costurilor ♦ Presa internaţională scrie că de la un preţ estimat de 58 dolari/MWh, costurile ajuseseră la 89 dolari/MWh, condiţia pentru a merge mai departe cu proiectul fiind ca 80% din energia produsă să fie deja contractată ♦ În absenţa acestor acorduri, NuScale şi Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) au abandonat proiectul, ştirea fiind o lovitură pentru tehnologia SMR, prezentată ca următorul pas din noua era nucleară ♦ NuScale mai are acum 4 proiecte în dezvoltare în SUA, unul în Canada, 3 în Asia, unul în Orientul Mijlociu şi 3 în Europa, respectiv în Polonia, Bulgaria şi România ♦ Ce se întâmplă cu investiţia din România, de la Doiceşti?

Proiectul la care NuScale şi UAMPS au anunţat că renunţă urma să fie finalizat în 2030, având o capacitate de 462 MW, în Idaho Falls. Potrivit unui articol din Bloomberg, factorul care a determinat renunţarea la această investiţie este creşterea semnificativă a costurilor, într-o perioadă scurtă de timp. Astfel, dacă NuScale promitea energia la un preţ de 58 de dolari pe MWh, acum acesta a ajuns la 89 de dolari pe MWh, lucru care a oprit proiectul. Decizia este văzută ca un eşec major pentru tehnologia SMR, a reactoarelor mici modulare, care ar fi trebuit să revoluţioneze energia nucleară la nivel global.

De altfel, NuScale este implicat în mai multe proiecte la nivel global, inclusiv în 3 în Europa, cel mai vizibil şi avansat fiind cel din România, de la Doiceşti. România, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, este prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu 6 module şi o putere instalată de 462 MW. Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va asigura circa 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an. Proiectul ar trebui să fie gata în 2029 şi ţinând cont de eşecul din SUA, dacă se va realiza, va fi primul din lume. „Proiectul de la Doiceşti şi cel din Utah nu sunt complet similare, cel din State având şi componenta de agent termic. Trebuie să stăm un pic şi să analizăm, dar în acest moment nu au apărut elemente care să ne împiedice să continuăm dezvoltarea proiectului“, spune Teofil Mureşan, preşedintele consiliului de administraţie al grupului E-INFRA din care face parte şi Nova Power & Gas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO