Companii

Companiile de curierat au făcut investiţii pentru raportările coletelor ramburs la ANAF, însă volumul de date ia prin surprindere instituţia. „Există limitări privind cantitatea de date ce poate fi trimisă către ANAF“. Sub 40 de companii au raportat datele la ANAF, din cele peste 4.000 de firme de curierat din piaţă.

Companiile de curierat au făcut investiţii pentru...

Autor: Miruna Diaconu

13.11.2023, 14:30 11312

Anul 2023 a fost primul an în care companiile de curierat au fost obligate prin lege să raporteze la ANAF toate datele privind coletele cu plată ramburs. Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, însă companiile au făcut investiţii atât înainte, cât şi după această dată pentru a putea raporta conform către ANAF.

Legea a fost adoptată pentru a reduce evaziunea fiscală, iar deşi unele companii au luat măsurile pentru a se conforma legii, ANAF nu a reuşit să lanseze un sistem informatic care să îi permită colectarea datelor şi identificarea celor care se desfăşoară activităţi comerciale ilegal.

„Am reuşit să implementăm şi să îmbunătăţim constant fluxul pentru a asigura o raportare co­rectă şi în conformitate cu cerinţele ANAF încă din prima luna. Princi­pala nevoie pe care o resimţim este optimi­za­rea infra­struc­turii digitale de procesare a informa­ţiilor  la nivelul institu­ţiilor statului. În acest moment există limitări privind cantitatea de date ce poate fi trimisă către ANAF, lucru ce determină investiţii suplimentare de timp şi efort. Cu toate acestea ne asigurăm că alocăm suficiente resurse astfel încât să finalizăm şi să respectăm toate cerinţele impuse“, spune Iulia Mirea, VP finance & data culture al Sameday.

Infrastructura de date a companiei este una de tehnologică, iar informaţiile raportate sunt cele cu care firma de curierat operează în toate zonele de activitate, astfel, pentru raportarea datelor nu au fost făcute investiţii semnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO