Companii

Companiile farmaceutice au nevoie de o campanie de imagine

27.11.2003, 00:00 15



Companiile farmaceutice trebuie sa combata perceptia populara conform careia sunt paraziti care "profita de pe urma suferintelor celorlalti" sau vor suporta consecintele, a apreciat Paul Herrling, liderul diviziei de cercetare a companiei elvetiene Novartis, citat de Reuters.



Herrling, care a facut aceste aprecieri in cadrul Reuters Health Summit, a declarat ca industria farmaceutica trebuie sa faca mai multe eforturi pentru a convinge ca aduce contributii importante la binele general si pentru a deplasa atentia de la cresterea dureroasa a preturilor medicamentelor cu prescriptie.



"In prezent, in Europa si aici (in Statele Unite), industria farmaceutica nu este personajul favorit al societatii", a insistat Herrling. "Singurul lucru despre care vorbesc oamenii este pretul si costul. Ne urasc", a atras el atentia.



"Daca aceasta atitudine se prelungeste, nu vom mai putea functiona. Suntem in pericol de a ne pierde licenta de operare", a avertizat Herrling.



Totusi, nevoia refacerii imaginii este pe locul doi pentru Herrling, care isi reconfirma prima dragoste, descoperirea de noi medicamente. Dar, spune el, devine tot mai importanta ilustrarea cunostintelor complexe care sunt folosite pentru dezvoltarea unor noi medicamente, astfel incat opinia publica sa inteleaga ca si cel mai scump medicament are ca efect final reducerea costurilor pentru sanatate.



"Chiar in cazul unui medicament de 10.000 de dolari pe an, este mult mai ieftin pentru societate tratamentul decat mentinerea bolnavilor in spitale", a afirmat el.



Cu toate ca societatile farmaceutice sunt supuse unor presiuni constante de a aduce castiguri actionarilor, acestea trebuie sa demonstreze, in paralel, ca "industria farmaceutica este un cetatean benefic al lumii", a subliniat Herrling.



In acest scop, Novartis va deschide, in luna ianuarie, o unitate de cercetare in Singapore - Novartis Institute for Tropical Diseases - care va avea misiunea de a dezvolta tratamente pentru bolile care constituie plaga natiunilor sarace, dar care nu dispun de o piata profitabila in lumea industrializata.



Primul obiectiv va fi febra galbena, pentru care "cercetarea este zero" si tuberculoza, eliminata pe scara larga in statele bogate, dar care devine o problema majora in Africa si in alte regiuni din Asia.



Herrling a precizat ca medicamentele obtinute in urma acestor cercetari vor fi disponibile in tarile sarace la costuri foarte mici, sau, daca va fi nevoie, gratis.



"Daca as fi propus un astfel de institut in urma cu 20 de ani, probabil ca mi-ar fi spus: De ce nu te duci sa lucrezi cu Maica Tereza", a mai spus el. (A.B.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24