Companii

Companiile lui Ahmetov şi ale croatului Ivica Todoric domină un top în care şi-au făcut loc şi trei români

Companiile lui Ahmetov şi ale croatului Ivica Todoric domină un top în care şi-au făcut loc şi trei români

Dragoş Pavăl

Autor: Dana Ciriperu

29.09.2013, 09:24 857

Rinat Ahmetov (Ucraina), Ivica Todoric (Croaţia), Petr Kellner (Cehia), Jacek Szwajcowski (Polo­nia) sau Ioan Niculae (România) se numără printre antrepre­no­rii care deţin cele mai mari companii din Europa Centrală, potrivit unei ana­lize a ZF realizată pe baza topului celor mai mari 500 de companii din regiune al companiei de consultanţă Deloitte.

Ucraina are 23 de companii con­tro­late de antreprenori, iar Polonia 20 din cele 500 de firme cu afaceri cumulate de peste 720 mld. euro care au intrat în topul companiei de consultanţă în acest an. România are patru busi­nes­suri antreprenoriale între cele mai mari afaceri din Europa Centrală - Mediplus, InterAgro, Oscar Down­stream şi Dedeman, dar afacerea Mediplus este controlată de oameni de afaceri străini care s-au dezvoltat pe piaţa locală.

Dacă poziţia lui Rinat Ahme­tov, patronul echipei de fotbal Şah­tior Doneţk, nu surprin­de pe ni­meni, miliardarul ucrainean de 46 de ani având o avere estimată la 15 mld. dolari, surpriza vine de la un antre­prenor croat – Ivica Todoric – care a con­struit în jurul grupului Agrokor un business în retail estimat la 7 miliarde de euro, cu aproa­pe 60.000 de angajaţi, potrivit Reuters.

Todoric a cumpărat în vară, prin intermediul grupului Agrokor, 53% din acţiunile celui mai mare lanţ sloven de magazine  - Mercator – şi mer­ge astfel către poziţia de cel mai mare retailer din regiune. Croaţii au plătit 240 de milioane de euro acţio­na­rilor Mercator.

Printre acţionarii lanţului sloven se numără şi Nova Ljubljanska Banka, cea mai mare instituţie financiară din Slovenia.

“Industria bunurilor de consum (inclusiv retailul – n. red.) şi cea prelucrătoare se evidenţiază în clasamentul Deloitte, cu 37, respectiv 18 companii din Europa Centrală, dintr-un total de 74 de firme deţinute de antreprenori”, spune Alina Mirea, partener audit al Deloitte România.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.09.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
AFACERI DE LA ZERO