Companii

Componentele produse la Ghimbav vor fi asamblate pe avioane Airbus care vor zbura în toată lumea

În prezent Premium Aerotec are 260 de angajaţi şi după finalizarea următoa­re­lor stagii de investiţii conducerea estimează că nu­mă­rul acestora va urca la 550 de angajaţi

Componentele produse la Ghimbav vor fi asamblate pe avioane Airbus care vor zbura în toată lumea

Autor: Adrian Cojocar

13.07.2011, 00:05 1030

Gigantul aeronautic EADS, ca­re a livrat anul trecut pes­te 500de avioane Air­bus, va ex­porta întreaga producţie de componente afabricii din localitatea braşoveană Ghimbav şi va mai angaja 300 deoameni până la finalul lui 2013, an în care investiţiile companieila Braşov vor ajunge la 90 mil. euro.

EADS a inaugurat ieri la Ghimbav prima fază a investiţiilorderulate în fabrica de componente pentru Airbus, investiţii care seridică la 40 mil. euro şi care au fost de­ru­late prin intermediulcompaniei Premium Aerotec. Bugetul total al gru­pu­lui pentruaceastă platformă ajunge însă la 90 mil. euro, iar compania aprimit şi un ajutor de stat de 19 mil. euro. "Investiţia de laBraşov reprezintă o pia­tră de hotar nu numai pentru EADS, ci şipentru Româ­nia. Începem să punem la punct forţa de muncă pentru caîn scurt timp să ajungem la 1.000 de angajaţi în Ro­mânia", a spusLouis Gallois, CEO al EADS.

Gallois, 67 de ani, a fost prezent ieri la Bra­şov lainaugurarea oficială a fabricii, aflându-se pentru a doua oară înRomânia, la mai bine de zece ani de la prima vizită. "Am fostimpresionat de progresele înre­gis­trate de România în ultimii zeceani", spu­ne Louis Gallois, care conduce un grup cu afaceri de 45mld. euro şi 121.000 de angajaţi.

EADS este prezent în România prin com­pania Premium Aerotec dela Ghim­bav şi prin Eurcopter România, ultima fiind un jointventure la care statul are 49% din acţiuni.

"Ne bucurăm de suportul autorităţilor lo­cale şi guvernamentale,am identificat cu aces­tea noi proiecte de investiţii, dar ceea cedorim pentru a le pune în aplicare este mai multă vizibilitate înplan legislativ. La Euro­copter România avem o înţelegere pe termenscurt cu statul român pe care dorim să o extindem. La IAR Ghimbavdorim să clarificăm relaţiile pe termen lung, lucru care estefoarte bine înţeles de autorităţile române", a mai spusGallois.

În prezent Premium Aerotec are 260 de angajaţi şi dupăfinalizarea următoa­re­lor stagii de investiţii, programată pentruanul 2013, conducerea estimează că nu­mă­rul acestora va urca la550 de angajaţi. "Investiţia de la Ghimbav a EADS este un model deseriozitate în investiţii şi crearea de locuri de muncă", adeclarat Emil Boc, prezent la evenimentul de ieri.

EADS produce pe platforma IAR Ghimbav componente de structură(profi­luri subansamble şi alte componente me­talice) pentruavioanele Airbus.

"Fabrica de la Braşov a EADS va ex­por­ta întreaga producţie şiva deservi toată zo­na de sud-est a Europei", a mai spus şe­fulEADS, iar componentele produse aici vor fi asamblate pe avioaneAirbus care vor zbura în toată lumea.

În primele şase luni noua fabrică a Premium Eurotec de laGhimbav a produs 240.000 de componente pentru avioane de tip Airbusşi conducerea companiei estimează că la finalizarea pro­iectelor deinvestiţii vor ajunge să pro­ducă 1,3 milioane de componente pean.

Reprezentanţii companiei nu au furnizat ieri informaţii legatede valoarea vân­zărilor din România, dar potrivit unor estimărianterioare în primul an de func­ţionare fabrica ar urma să generezevânzări de 40 mil. euro.

Investiţia de la Ghimbav a venit la pu­ţin timp după ce Airbus aanunţat că a sem­nat cea mai mare comandă din istoria aero­nauticiimondiale. Astfel, operatorul indian IndiGo va achiziţiona pentrusuma record de 15 mld. dolari 180 de aeronave de tipul Airbus A320.Investiţiile pe platforma din Ghimbav s-au realizat în colaborarecu pro­du­cătorul de elicoptere IAR Braşov, care a pus ladispoziţie un teren de şase hec­tare, reprezentanţii grupuluiprecizând la demararea acesteia că ar putea angaja şi mun­citoridisponibilizaţi de la compania românească.

"Aş dori să felicit angajaţii români pen­tru calitatea muncii pecare o prestea­ză. Am avut rezultate excelente în prima fa­ză delivrare, fapt ce reprezintă o premisă pen­tru continuareadezvoltării companiei", a spus Butschek, director de operaţiuni încadrul Airbus.

Investiţiile EADS la Braşov sunt cele mai importante din ultimiiani şi vin într-o pe­rioadă în care industria aeronauticăro­mâ­nească a fost puternic afectată de criza mon­dială, dar maiales ca urmare a auste­ri­tăţii statului care şi-a redussemnificativ cheltuielile din acest sector, în condiţiile în caremulte companii locale erau dependente de comenzile primite de lastat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO