Companii

Construdava, Cascade şi Băneasa Business Center, cele mai tranzacţionate clădiri de birouri din Capitală

Cristi Moga, head of capital markets la Cushman & Wakefield Echinox.

Cristi Moga, head of capital markets la Cushman & Wakefield Echinox.

Autor: Bogdan Alecu

28.07.2023, 00:07 501

În cei 25 de ani 17 clădiri au fost tranzacţionate de mai multe ori, iar un singur imobil a atins performanţa de a fi tranzacţionat de şase ori – Cascade Office Building de pe Buzeşti, din proximitatea Căii Victoriei.

„Cascade şi Băneasa Business Center au două caracteristici comune care explică faptul că au fost tran­zacţionate de mai multe ori: unul este legat de vârstă – vorbim de clădiri construite în urmă cu peste 10-15 ani –, iar al doilea este legat de faptul că aceste imobile au făcut parte dintr-o serie de portofolii care au trecut prin mai multe tranzacţii, la un moment dat toate fiind deţinute de Dinu Patriciu Global Properties“, a spus Cristi Moga, head of capital markets la Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, numărul mare de tranzacţii cu o proprietate reflectă în primul rând vârstă, deoarece tranzacţiile durează destul de mult, iar achiziţiile sunt făcute, adesea, pentru unu sau mai multe cicluri de închiriere a câte cinci ani. „Totodată, ele indică şi profilul dezvoltatorului, unele companii având ca model de business vânzarea clădirilor la finalizarea construcţiei, altele nu, dar şi al cumpărătorilor, unii fiind investitori pe termen lung şi foarte lung, în timp ce alţii preferă să rotească activele mai des sau sunt nevoiţi să vândă când fondul ajunge la maturitate“, a explicat Cristi Moga.

De departe cea mai profitabilă tranzacţionare a fost semnată succesiv de Ioannis Papalekas, investitorul grec care a şi fondat Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri de pe piaţa locală. Investitorul grec a răscumpărat pentru 17,3 milioane euro centrul comercial City Mall din Bucureşti, intrat în faliment în 2010. Papalekas a deţinut proiectul în 2006 şi l-a vândut cu 103,5 milioane euro fondului australian APN European Retail.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO