Companii

Contract de 2 mil. euro pentru Unio Satu Mare

15.04.2005, 19:24 316

Compania Unio Satu Mare, producatoare de echipament tehnologic pentru industria miniera, energetica si alte ramuri industriale, va realiza componente pentru concernul german Michael Weining AG, in cadrul unui contract in valoare de doua milioane de euro.

Semnarea contractului cu grupul german, specializat in productia de masini pentru prelucrarea lemnului, a avut loc zilele trecute la Hannovra, unde societatea satmareana a participat la Targul tehnic Hannovermesse 2005.

"Este un contract important pentru noi pentru ca ne intareste pozitia pe piata germana si demonstreaza ca proiectele pe care le-am inceput in 1999 s-au dovedit a fi viabile. Am reusit sa dezvoltam relatii cu parteneri importanti din Europa de Vest cu care am dezvoltat afaceri profitabile pentru ambele parti", a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Craciun, vicepresedintele consiliului de administratie al societatii.

Acesta este cel de-a doilea contract pe care Unio il semneaza cu o mare companie germana dupa ce anul trecut a incheiat un parteneriat cu concernul Kuka, pentru realizarea unei linii de asamblare pentru autoturisme destinate unei noi fabrici Mercedes care se va deschide in Germania. Si in acest caz, valoarea contractului se ridica la doua milioane de euro.

Productia destinata fabricii Mercedes a demarat in luna ianuarie a acestui an, linia de asamblare urmand sa fie realizata in totalitate la Satu Mare, beneficiarul - Kuka - asigurand doar consultanta.

Oficialii firmei spun ca pentru Unio acesta a fost un pas important, pentru ca prin intermediul Kuka compania a intrat pe o piata exclusivista si pretentioasa.

"Nu este usor sa treci in doar cinci ani de la produse pentru unitatile minere din Valea Jiului la roboti industriali", a explicat Craciun.

La baza derularii parteneriatului cu grupul german Kuka a stat directorul de achizitii si implementare de proiecte al concernului german, Dieter Honta-Jekel, un roman originar din Brasov a carui familie a emigrat in Germania cand el avea 13 ani.

Unio Satu Mare este una din cele mai mari firme din Satu Mare. Societatea a inregistrat in 2003 o cifra de afaceri de aproape 630 miliarde de lei (circa 17 milioane de euro), iar pe primele noua luni din 2004 a avut o cifra de afaceri de 501 miliarde de lei (aproximativ 12 milioane de euro), potrivit datelor de pe RASDAQ, unde sunt tranzactionate actiunile companiei. Ultima tranzactie s-a realizat la pretul de 10.000 lei/actiune.

Compania are ca actionar principal societatea Conrom SA (76,8% din actiuni), restul actiunilor fiind impartite intre SIF Oltenia (10,6%), SIF Banat-Crisana (6,5%) si mici actionari. Conrom este o societate de constructii detinuta de omul de afaceri Ioan Vasile Tamasan, care pana in 1989 s-a aflat la conducerea Unio. Dupa revolutie acesta s-a asociat cu Ioan Craciun si Viorel Zoicas si au cumparat actiunile societatii. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO