În vestul Europei, pe Riviera franceză, restaurantele care atrag celebrităţi au în meniuri caviar pe care îl servesc fie cu şampanie, fie într-o combinaţie neaşteptată, cu foie gras şi cu sorbet de mango. În vestul României, în localitatea Giarmata Vii, aflată la 10 kilometri de Timişoara, se realizează chiar acest produs de lux, caviarul.
„În fermă sunt aproape 4.000 de sturioni, cu vârste cuprinse între 7 şi 10 ani. Creşterea lor durează 7 ani şi doar femelele produc icre negre – caviar (sturionii îşi aleg sexul pe parcurs – n. red.)“, povestesc reprezentanţii Cooperativei Agricole Integrate Ţara Mea, care a preluat anul trecut o fermă de sturioni şi o fabrică de procesare a cărnii de peşte, ambele amplasate în Giarmata Vii.
Suprafaţa cumulată a fermei şi a fabricii este de aproximativ 6 hectare, unde se află mai multe bazine unde sturionii cresc intensiv. Sturionii, peşti puţin cunoscuţi în rândul consumatorului român, sunt crescuţi pentru carnea, pentru icrele negre şi pentru cleiul lor, acesta din urmă fiind folosit în industria farmaceutică pentru colagen.
„Anul tecut în iarnă, am făcut o tonă de caviar, l-am ambalat şi l-am comercializat în Carrefour. Se cumpără, dar consumul e încă mic în România. De exemplu, nu se compară cu consumul de icre de crap, iar asta vine din nivelul de preţ“, explică reprezentanţii Cooperativei Ţara Mea.