Companii

Covalact a redus vanzarile catre magazinele mici, cu probleme de lichiditate

04.01.2010, 23:07 247

Zsolt Kovacs, vicepresedintele executiv operational alproducatorului de lactate Covalact din Sfantu Gheorghe, grup decompanii controlat de fondul american de investitii SigmaBleyzer,sustine ca nu va mai avea loc o noua fuziune in cadrul grupului inviitorul apropiat, principalele obiective ale companiei fiind anulacesta cresterea vanzarilor si a cotei de piata.

"De la 31 mai anul trecut, Primulact si Lactate Harghita sunt osingura companie, care se numeste Primulact. Deocamdata nu avem inplan o noua fuziune. Acum lucram sa integram operatiunile Primulactsi Covalact prin folosirea fortei de vanzari pentru ambele firme sia fluxurilor logistice ale celor doua companii la comun pentru areduce costurile", a explicat Zsolt Kovacs, vicepresedinteleexecutiv operational al Covalact.

Covalact si Primulact au in prezent 110 produse (stock keepingunit -unitate de stoc), portofoliu pe care reprezentantii companieiintentioneaza sa il extinda anul acesta in special pe segmentulbranzeturilor. "Ne vom uita insa si la produsele care nu auvanzarile scontate, pentru ca nu are rost sa caram pietre de moaradupa noi", a completat managerul companiei.

Tot in 2010, Covalact intentioneaza sa isi extinda prezenta inretailul traditional, mai ales in judetele in care in acest momentprodusele companiei sunt comercializate doar prin intermediullanturilor de magazine ale retailului modern.

"Ne gandim de asemenea la marci private si suntem foarte aproapesa semnam niste contracte pentru ca ponderea marcilor private vacontinua sa creasca si nu putem sa ramanem in afara", a explicatel.

Kovacs estimeaza ca grupul Covalact va finaliza anul 2009 cu oscadere de 7% a cifrei de afaceri in lei, comparativ cu rezultateleobtinute in anul 2008, dupa ce a redus vanzarile catre retelelemici din retailul modern si productia de lapte praf acompaniei.

"In 2009 ne-am asumat o scadere a cifrei de afaceri, prinreducerea vanzarilor catre retelele locale de magazine cu problemede lichiditate si prin diminuarea productiei de lapte praf, darmarja EBITDA este aproximativ la acelasi nivel cu cea obtinuta in2008", a declarat vicepresedintele executiv operational alCovalact.

El a adaugat ca anul trecut vanzarile de lapte praf au fostreduse la sub un milion de euro, comparativ cu trei milioane deeuro, cat erau in 2008, aceasta decizie fiind luata pe fondulscaderii pretului mondial al laptelui praf.

Grupul de companii detinut de fondul de investitii SigmaBleyzer,format din Covalact si Primulact, a rulat in 2008 afacericonsolidate de 115 mil. lei (31,2 mil. euro).

Potrivit estimarilor ZF, pe baza procentului de scadere oferitde reprezentantii companiei, cei doi producatori de lactate vorfinaliza 2009 cu afaceri de aproximativ 107 mil. lei (25,4 mil.euro).

"Obiectivele pentru anul acesta sunt facute in special pecresterea vanzarilor si a cotei de piata. Nu ne asteptam la ocrestere a EBITDA foarte ridicata. Dupa 2010, ne vom axa mai multpe profitabilitate in anii care vor urma", a afirmat ZsoltKovacs.

Kovacs se afla la conducerea executiva a Covalact impreuna cuOana Laslo, vicepresedinte financiar executiv, de la inceputulanului trecut, cand Ioan Balan, cel care a detinut si a condusproducatorul de lactate in ultimii 25 de ani, a decis sa renunte lafunctiile detinute in cadrul companiei.

Inainte de a deveni vicepresedinte executiv operational alCovalact, Kovacs a fost director comercial al Lactate Harghita,companie achizitionata in 2008 impreuna cu producatorul de lactatePrimulact de SigmaBleyzer, intr-o tranzactie estimata la zecemilioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO