Companii

Creditul ipotecar, primul pe lista cumparatorilor de case

31.03.2005, 00:00 15


Cumparatorii de apartamente si proprietati rezidentiale vor opta in proportie de 80% pentru achitarea spatiilor prin credit ipotecar, arata raportul anual al pietei imobiliare al companiei Eurisko.


Tendinta principala in randul clientilor proiectelor rezidentiale este de a cumpara spatiile in faza de proiect, 50% din totalul cererii fiind pentru imobile situate in interiorul orasului.


Din aceste cereri, 80% au fost solicitari de apartamente, iar 20% solicitari de vile.


"In momentul de fata piata spatiilor rezidentiale nou construite tinde spre maturitate, fiind pregatita sa ofere o gama variata de imobile, adresandu-se astfel atat clasei medii, cat si clasei de lux", a declarat Luiza Negoita, marketing & research coordinator in cadrul Eurisko.


Oferta de spatii rezidentiale va creste semnificativ anul acesta, pe piata urmand sa apara complexuri de apartamente cu preturi cuprinse intre 60.000 si 200.000 de euro, situate in diferite zone ale Bucurestiului.


In ceea ce priveste pretul apartamentelor in blocurile noi, acesta se va comporta diferit in functie de tipul unitatii rezidentiale.


Estimarile companiei indica o crestere a preturilor apartamentelor de lux, in timp ce pretul apartamentelor destinate clasei medii va inregistra o stagnare sau chiar o usoara scadere, in functie de zona in care se va construi. Pretul vilelor din afara Bucurestiului se va mentine la nivelul actual, mai spune Eurisko.


Ritmul de crestere al ofertei de spatii de birouri va inregistra o crestere semnificativa in anul curent, depasind pentru prima data in ultimii ani ritmul de crestere al cererii de astfel de spatii imobiliare.


Astfel, stocul de birouri va cunoaste o crestere de 50% in 2005, rata de absorbtie a spatiilor urmand sa fie inferioara celei din 2004.


Drept urmare, nivelul chiriilor va inregistra o scadere de pana la 8%, in conditiile concurentei puternice pe acest segment, mai spune Eurisko.


Anul trecut, chiria medie pentru birourile de clasa A a fost de 18 euro/metru patrat/luna.


"Pentru anul 2005, Eurisko estimeaza o crestere semnificativa a stocului de spatii de birouri de clasa superioara cu inca 140.000 mp, aceasta reprezentand o crestere cu aproximativ 28% fata de stocul total actual", a mai spus Negoita.


Si piata spatiilor de birouri da primele semne de maturizare, in conditiile in care investitiile imobiliare din ultimii ani au vizat, in mod special acest segment, care a fost primul beneficiar al dezvoltarii economice.


Companiile multinationale care au intrat pe piata romaneasca au generat o cerere ce a asigurat rata mica de neocupare pe segmentul birourilor clasa A din Bucuresti, de sub 5% in 2004.


In Budapesta, spre exemplu, unde piata este mult mai dezvoltata atat din punctul de vedere al ofertei, cat si al conditiilor oferite, rata de neocupare depaseste 20%.


Nivelul preturilor de vanzare al spatiilor de birouri clasa A din Bucuresti atinge 1.550 de euro/metru patrat, nivel inferior celui inregistrat pe piata din Varsovia, ce depaseste 2.000 de euro/metru patrat, conform datelor Eurisko.


Potential de crestere pe acest segment mai exista, dar va depinde semnificativ de nivelul investitilor realizate de companiile cu operatiuni in Romania.


Daca acum doi ani tranzactiile de inchiriere au reprezentat 95% din totalul tranzactiilor pe piata spatiilor de birouri, in 2004 acestea au scazut, atingand nivelul de 80%, restul de 20% fiind reprezentate de achizitii. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO