Companii

Crescătorii de porci spun că vor pierde 100 de milioane de lei în următoarele trei luni dacă preţul cărnii nu creşte

Crescătorii de porci spun că vor pierde 100 de milioane de lei în următoarele trei luni dacă preţul cărnii nu creşte

Autor: Liviu Iancu

24.01.2011, 23:48 53

Crescătorii de porci din România esti­mează că vor înregistrapierderi de circa 100 de milioane de lei în urmă­toa­rele trei lunidacă preţul cărnii se va menţine la nivelul scăzut înregistrat înprezent şi cer sprijin din partea Ministerului Agriculturii.

Patronatul Român al Cărnii de Porc a solicitat primului-ministruşi minis­trului agriculturii să ia măsuri urgente de protecţie şisusţinere a sectorului ca urmare a crizei cu care se confruntăpiaţa cărnii de porc la nivel european.

"Solicităm guvernului să ia măsuri urgente ca să nu ajungem cutoţii în faliment", a declarat luni, într-o con­fe­rin­ţă de presă,Gheorghe Caruz, preşe­dintele Patronatului Cărnii de Porc dinRomânia. El a adăugat că în prezent crescătorii pierd 1,5 leipentru fiecare kilogram de carne comercializată.

"Situaţia nu există doar la noi, ci în toată Europa, dar la eis-au găsit soluţii pentru subvenţii ascunse", a spus Caruz, care aadăugat că dacă nu se vor lua măsuri de protecţie a sectorului, vorrămâne fără locuri de muncă peste 50.000 de persoane.

Pentru evitarea colapsului, crescă­torii de porci cer să fieluate o serie de mă­suri, printre care acordarea unor com­pensaţiidin bugetul naţional sau din fondul de intervenţie al UniuniiEuro­pe­ne pentru pierderile provocate fer­mie­­rilor de cădereapieţei, ela­bo­ra­rea unui act normativ care să prevadăobli­ga­tivitatea de a informa consumatorii prin afişarea înmagazine a ţării de origine a cărnii de porc şi activareasprijinului financiar european pentru stocarea unor cantităţi decarne de porc, măsură de care fermierii români nu pot beneficiapentru că nu au dreptul să exporte carne.

De asemenea, ei mai cer ca societăţile comerciale de creştere aporcilor să ramburseze, pe o perioadă prestabilită, doar 6% dinTVA, diferenţa urmând să fie utilizată pentru autofinanţare.

Potrivit patronatului, producătorii germani au scăzut drastic,în ianuarie, preţul cărnii de porc, de la 1,5 euro la 1,12 euro pekilogram, ceea ce îi obligă şi pe fermierii români să reducăpreţurile pentru a putea rămâne în piaţă.

Cer interzicerea importurilor din Germania

Crescătorii de porci susţin că este posibil ca în România să fiajuns carne de porc din Germania contaminată cu dioxină, un produscancerigen, şi cer interzicerea importurilor din această ţară, adeclarat, luni, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Caruz,preşedintele patronatului din domeniu.

"Am suspiciunea că în ţara noastră, dacă nu a intrat până acum,va intra carne cu dioxină din Germania", a mai spus Caruz. Elrecomandă exclusiv consumul de carne produsă în România şi susţinecă produsele din import "pot avea dioxină".

Caruz a afirmat că în ultimele trei săptămâni carnea de porc dinimport s-a ieftinit de la 1,5 euro pe kilogram carcasă la 1,12euro. Caruz spune că ieftinirea a avut loc din cauză căproducătorii germani au micşorat preţurile din momentul în care s-aanunţat că în această ţară s-a depistat carne de porc contaminatăcu dioxină.

Totodată, Caruz apreciază că este greu să fie verificate toateimporturile, deoarece o probă de dioxină costă 400 de lei.

"Cine va da atât la fiecare maşină de porci importată? Unde ecarnea de la cele 900 de ferme din Germania depistate cu dioxină şide ce au scăzut atât de mult preţurile în ultimele săptămâni?", s-aîntrebat preşedintele patronatului.

El spune că Germania a ocupat anul trecut 33% din totalulimporturilor de carne de porc făcute de România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO