♦ Prin Politica Agricolă Comună 2023-2027 au fost stabilite anumite subvenţii pentru fiecare ramură a agriculturii ♦ Fermierii polonezi primesc subvenţii duble pentru vacile de lapte faţă de cei români♦ Acesta este unul dintre motivele pentru care Polonia este pe locul al doilea în topul ţărilor din care România importă lapte crud, din cauză că nu-şi poate acoperi consumul.
În 2023, fermierii polonezi au primit subvenţii duble pentru vacile de lapte faţă de cei români, arată o analiză ZF făcută pe baza datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Polonia şi a celor oferite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, subordonată Ministerului Agriculturii din România.
Astfel, sprijinul cuplat pentru venit, intervenţie prevăzută în Politica Agricolă Comună 2023-2027, în anul 2023, în Polonia a fost de 2.738 de zloţi polonezi/cap vacă de lapte, adică 635 euro, în timp ce în România a fost de 338 euro, de două ori mai mic.
Fermierii români au cerut în mai multe rânduri subvenţii egale cu ale celorlalţi membri ai UE, iar politicienii trimişi la Bruxelles au iniţiat negocieri şi, teoretic, în 2020 ar fi trebuit să se egalizeze subvenţiile, lucru care nu s-a mai întâmplat.
În plus, faptul că acest sector zootehnic nu a fost susţinut financiar mai mult a dus la scăderea şeptelului de la 3 milioane de capete de bovine la intrarea în UE la 1,8 milioane de capete de bovine în prezent şi dependenţa de circa 50% din consumul de lapte de importuri. În acelaşi timp, în Polonia numărul de bovine a crescut – în 2023 a avut 6,4 milioane de capete de bovine – şi este pe locul al doilea în topul ţărilor din care România importă lapte crud, conform datelor INS.