Companii

Cristian Gaşpar, Scandia: Pentru a ieşi la export, cel mai mult e nevoie de marketing

Cristian Gaşpar, Scandia: Pentru a ieşi la export, cel...

Autor: Cristina Roşca, Ramona Cornea

13.11.2023, 00:07 1306

Cristian Gaşpar, directorul de export al grupului Scandia, care e activ mai ales pe piaţa de conserve, dar care are în portofoliu şi mezeluri, dar şi alimente de tip ready-meal, spune că, în general, consumul de carne este foarte naţionalist peste tot în lume.

„Oamenii preferă producţia din propria ţară când vine vorba de consumul de carne, ceea ce ne face munca la export mult mai grea.“ Aceeaşi situaţie e valabilă şi în România, unde, spune executivul local, din fericire, majoritatea firmelor active în domeniul produselor din carne sunt autohtone. „În România avem un consumator nu doar naţionalist, ci şi atent la calitate. În alte ţări îţi pot scădea vânzările dacă eşti şi cu doar doi bani mai scump. Nu contează ce calitate ai. În România, chiar şi în contextul actual (cu inflaţie record), preţul nu este argumentul numărul unu.“

Grupul Scandia are mai mult de 100 de ani de prezenţă pe piaţă, fiind unul dintre cele mai longevive businessuri româneşti, care a rămas până astăzi cu capital autohton, iar în ultimii ani a crescut prin achiziţii. În 2021, Scandia Food, afacere controlată de familiile de antreprenori Gaşpar şi Creştin, a cumpărat integral producătorul de mezeluri Agra's din judeţul Alba, de la fondatorii Dan Sărmăşan şi Ligia Sanda Stîncel.

În acelaşi an, a achiziţionat fabrica de produse congelate Ron's Land Green. Apoi, la începutul acestui an, grupul a preluat Carniprod Tulcea, unul dintre cei mai mari procesatori de carne de pe plan local, controlat de antreprenorul Nicolae Ciuleac, cu 282 de angajaţi şi afaceri de 68 mil. de lei (14 mil. euro) anul trecut. Astfel, în prezent, grupul Scandia deţine mai multe fabrici în România, alături de o unitate de producţie de conserve de peşte şi fructe de mare în Spania şi o fabrică de conserve din carne în Bulgaria. Iar apoi, produsele grupului ajung în toată lumea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO