Companii

Criza de personal din turism se acutizează. Asociaţia Profesorilor şi Mentorilor din Turism: „Cei care au ales să părăsească sistemul, dacă încă nu s-au întors, nu o vor mai face“

Pandemia a contribuit şi la o încredere scăzută în industrie, motiv pentru care mulţi au şi plecat din acest sector economic, orientându-se către alte activităţi care ofereau mai multă predictibilitate în acea perioadă.

Pandemia a contribuit şi la o încredere scăzută în industrie, motiv pentru care mulţi au şi plecat din acest sector economic, orientându-se către alte activităţi care ofereau mai multă predictibilitate în acea perioadă.

Autor: Miruna Diaconu

03.10.2022, 18:15 101

♦  Unu din zece angajaţi din turism a plecat din această industrie în 2020, astfel că piaţa turistică locală a numărat în 2020 doar 165.000 de angajaţi.

Criza de personal cu care se confruntă industria turismului, ac­cen­tuată de pandemie, se acutizează, iar soluţia pentru rezolvarea, cel puţin parţială, a acestei probleme este crearea parteneriatelor între şcolile de profil şi mediul privat, este de părere Larisa Ile, preşedintele Asociaţiei Profesorilor şi Mentorilor din Turism „Edu4Tourism“.

„Criza de personal din turism este o problemă întâlnită la nivel euro­pean, generată în mare parte de pandemia de Covid care a obligat anga­jaţii din turism să se reorienteze pro­fesional şi care astfel au ales să nu se mai întoarcă. Prin parteneriate cu şcolile de profil care, pe baza nevoii crescute de resursă umană, ar trebui să îşi crească oferta de şcolarizare, corelat cu situaţia fiecărei regiuni a României, operatorii economici din turism ar putea acoperi în 2-3 ani ne­voia acută de personal. Singura con­diţie este ca operatorii din turism să depună eforuri pentru a înţelege nevoile acestor generaţii de tineri, diferite de generaţiile care au ales să nu se mai întoarcă în domeniu“, ex­plică Larisa Ile.

Unu din zece angajaţi din turism a plecat din această industrie în 2020, astfel că piaţa turistică locală a numă­rat în 2020 doar 165.000 de angajaţi, conform ultimelor date disponibile la nivelul pieţei de la Registrul Co­merţului. Industria a numărat cu 24.000 de salariaţi mai puţin într-un sin­gur an. Multe companii au fost nevoite să îşi reducă personalul ca ur­mare a fap­tului că nu au putut func­ţio­na la capacitate maximă, ceea ce a în­semnat o reducere a veniturilor, cât şi a personalului. Pe de altă parte, mulţi angajaţi au preferat să plece către alte industrii care le ofereau mai mul­tă siguranţă din punctul de vedere al locului de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO