Companii

Cu un pas in SkyTeam, TAROM raporteaza in T1 o crestere de peste 10%

Cu un pas in SkyTeam, TAROM raporteaza in T1 o crestere de peste 10%

Compania va oferi clientilor SkyTeam 30 de destinatii noi, dintre care 10 sunt interne

08.05.2008, 19:10 41

Aceasta evolutie marcheaza o incetinire a ritmului de crestere, in trimestrul 1 al anului 2007, TAROM raportand o majorare a traficului de peste 20%. Anul trecut compania TAROM a avut unul dintre cei mai buni ani din ultima perioada, inregistrand un avans de 30% a numarului de pasageri transportati si un grad de ocupare de peste 67%. In acelasi timp, cifra de afaceri a depasit estimarile initiale de 300 de milioane de dolari, ajungand la 350 de milioane de dolari.
In acest an, reprezentantii companiei urmaresc o crestere sub cea inregistrata anul trecut, de 20%, a numarului de pasageri de la 1,9 milioane la 2,3 milioane de persoane transportate pe cursele de linie.
TAROM si-a bugetat pentru acest an afaceri de 437 de milioane de dolari (276 mil. euro), in crestere cu 25% in dolari fata de anul precedent.
Compania a semnat ieri un contract de preaderare la alianta globala SkyTeam pe o perioada de 18 luni, timp in care operatorul roman va trebui sa investeasca 2 mil. dolari (1,2 mil. euro) pentru a putea fi acceptat in alianta.
"Costurile totale estimate in urma evaluarii conditiilor de aderare se ridica la aproximativ 2 mil. dolari si tin de indeplinirea unor criterii de armonizare a sistemelor de operare", a declarat Gheorghe Birla, presedintele TAROM.
Printre conditiile pe care TAROM trebuie sa le indeplineasca pentru a adera la alianta internationala se numara si schimbarea unor sisteme IT, de rezervare, de inventariere si de check-in, necesare alinierii la standardele aliantei, armonizarea programului de frequent-flyer si asigurarea unor standarde de calitate si siguranta a zborului.
Dupa ce operatorul va indeplini toate conditiile de aderare, un audit de specialitate realizat de membrii SkyTeam va testa nivelul de respectare a cerintelor obligatorii. Ulterior, alianta se va intruni pentru a analiza auditul si va comunica avizul de acceptare a companiei TAROM ca asociat.
Dupa aderare, compania va plati o taxa anuala de 200 de mii de dolari (128 de mii de euro, calculat la cursul actual). "Cel mai important avantaj al acestui acord este largirea sferei de distributie si vanzare a produselor proprii pentru un numar suplimentar de 800 de destinatii, dar si realizarea unei politici de pret mai flexibile si accesul la programe de fidelizare a pasagerilor", a adaugat Ludovic Orban, ministrul transporturilor.
Prin aderarea la o alianta, TAROM va avea acces la retelele companiilor partenere si va avea mai multe perspective de dezvoltare.
Totodata, TAROM va oferi clientilor aliantei 30 de destinatii noi, dintre care 10 sunt interne.
TAROM este detinuta in acest moment integral de catre statul roman, iar privatizarea acesteia nu este o prioritate, potrivit lui Orban
"Deocamdata TAROM trebuie sa profite de oportunitatile de dezvoltare pe care le are in momentul de fata. Urmeaza sa listam un pachet de 5% din actiunile companiei, care eventual se poate majora la 15%, dar privatizarea cu un investitor strategic nu este deocamdata luata in calcul", spune Orban.
Din alianta globala SkyTeam, care are o cota de piata la nivel global de 20%, fac parte operatori precum Air France-KLM, Aeroflot, Alitalia, China Southern, Continental Airlines, Czech Airlines sau Delta Air Lines.
Companiile membre ofera zilnic 16.000 de zboruri in 160 de tari, numarul pasagerilor ajungand la un numar de 400 de milioane pe an. La nivel international exista alte doua aliante, Star Alliance si One World.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO