Companii

Culmea eficienţei: Astaldi va construi o clădire de birouri la Răzoare, la un kilometru de Pasajul Basarab şi lângă viitoarea staţie de metrou Academia Militară, construite tot de italieni

Constructorul Pasajului Basarab ridică o clădire de birouri la Răzoare

Autor: Cristi Moga

27.09.2011, 19:06 1441

Proiectul va fi analizat astăzi, 28 septembrie, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), prin care este prevăzută construirea unei clădiri cu şase etaje.

Clădirea de birouri ar urma să fie realizată astfel într-una din cele mai aglomerate intersecţii din Bucureşti, în care după deschiderea circulaţiei pe Pasajul Basarab traficul auto a crescut şi mai mult. Zona este însă atractivă pentru constructori, în condiţiile în care şi proprietarii firmei Euroconstruct au finalizat în acest an proiectul de 3.000 de metri pătraţi Golden Blitz Center, rămas deocamdată neocupat.

Astaldi "cunoaşte" foarte bine zona respectivă în condiţiile în care compania lucrează şi la magistrala 5 de metrou, la tronsonul Râul Doamnei - Eroilor, cu o valoare de 215 milioane de euro, care va cuprinde şi staţia Academia Militară, aflată la câteva zeci de metri de terenul de pe strada Răzoare.

Astaldi lucrează la acest tronson de metrou cu o lungime de peste şase kilometri în consorţiu cu spaniolii de la FCC Construccion, împreună cu care au construit şi Pasajul Basarab, dar şi alături de firmele locale Delta ACM 93 şi AB Construct.

Reprezentanţii Astaldi nu au oferit până la închiderea ediţiei informaţii privind destinaţ ia viitorului proiect imobiliar sau valoarea investiţiei.

Zona de la capătul sudic al Pasajului Basarab a crescut în acest an ca importanţă strategică imobiliară. Investiţia de peste 200 de milioane de euro în pasaj a scurtat cu 10- 30 de minute timpul de acces spre Piaţa Victoriei şi nordul oraşului, fapt ce a reactivat interesul investitorilor în zonă.

În diverse consorţii, grupul italian a fost implicat în ultimii ani în mai multe proiecte strategice de infrastructură de pe plan local.

Pe lângă Pasajul Basarab şi tronsonul de metrou Râul Doamnei - Eroilor, Astaldi a fost implicată şi în realizarea Arenei Naţionale, în consorţiu cu grupul german Max Boegl, iar în materie de autostrăzi, italienii au pe mână tronsoanele rămase din Autostrada Soarelui. Astfel, Astaldi şi Max Boegl au inaugurat în acest an 21 de kilometri de autostradă pe un singur sens pe ruta Murfatlar - Constanţa, iar la începutul acestei luni şi-au adjudecat şi tronsonul Cernavodă - Medgidia, a cărui finalizare este programată pentru anul viitor.

Astaldi este o companie italiană cu circa 8.000 de angajaţi şi venituri de peste două miliarde de euro în 2010, dar informaţiile financiare cu privire la operaţiunile locale sunt puţine. Compania deţine participaţii în mai multe firme de proiect, alături de partenerii din consorţii, dar o parte din acestea nu au depus bilanţuri financiare aferente veniturilor din 2010.

Firma Astaldi Spa Italia Sucursala România, care este şi beneficiarul proiectului de la Răzoare, a realizat anul trecut venituri de 13 mil. euro şi un profit net de 4,5 mil. euro, având o echipă de 200 de angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO