Companii

Cum a ajuns Aversa, singurul producător român de pompe pentru irigaţii agricole, în faliment

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

23.05.2013, 13:21 1144

 

Aversa Bucureşti, companie cu capital de stat şi singurul producător autohton de pompe pentru industria energetică sau pentru irigaţiile agricole, a ajuns după o istorie de afaceri de 131 de ani să fie în faliment de mai bine de un an şi să nu reprezinte acum mai mult decât un obiectiv marcat pe hartă de jucătorii din imobiliare.

La prima vedere, printre puţinele „speranţe“ pe care mai stă Aversa sunt cele zece hectare de teren ale fabricii din spatele pieţei Obor din Bucureşti. Pe piaţa imobiliară, terenurile sunt o miză de 30-35 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere un preţ de 300 euro/mp. Acesta este şi nivelul de la care activele Aversa au fost scoase la licitaţie în bloc de la începutul acestui an. Până acum niciun investitor nu s-a arătat dispus să pună banii pe masă pentru a prelua activele, iar producătorul de pompe se pregăteşte să intre în „clubul“ fabricilor de stat care au eşuat la privatizare şi care au ajuns să fie vândute pe bucăţi ca urmare a valorii mari a terenurilor pe care stăteau unităţile industriale. Din „club“ fac parte foste companii de stat precum Electroaparataj, Tractorul Braşov, Tricotaje Cluj, Electro­tehnica sau Timpuri Noi.

„În fabrică au mai rămas 208 angajaţi. Aversa nu mai are dreptul acum să facă operaţiuni comerciale, dar mai funcţionează pentru că activele au fost închiriate către Industrialexport, companie din grupul Romenergo (deţinut de omul de afaceri Dragoş Bîlteanu - n.red.)“, a explicat ieri Mihai Dimitriu, directorul Aversa, în cadrul unui eveniment public organizat la sediul companiei.

Întrebat despre cauzele intrării în insolvenţă şi ulterior în faliment a Aversa, o companie care deţinea practic un monopol pe piaţa pro­ducţiei de pompe pentru industria energetică sau pentru agricultură, directorul a răspuns scurt: „Nu pot să răspund la această întrebare. Interesul imobiliar pentru această companie a fost mai mare. Înainte de criză aici terenul costa 2.000 euro/metrul pătrat şi sunt 10 hectare de teren“.

Directorul Aversa nu a dorit să precizeze din parte cui există interes imobiliar pentru terenul de sub fabrica din spatele Pieţei Obor. De cealaltă, parte reprezentanţii Agenţiei pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), au răspuns că intenţia instituţiei este de a continua producţia de pompe de la Aversa şi de a creşte în viitorul numărul de angajaţi ai companiei.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO