Companii

Cum a facut Wargha Enayati dintr-un cabinet medical o afacere de zeci de milioane de euro

Cum a facut Wargha Enayati dintr-un cabinet medical o afacere de zeci de milioane de euro
22.02.2010, 00:00 2760

Nascut in Germania, din parinti iranieni, Enayati, 46 de ani, avenit in Romania in plin regim comunist, pentru a afla mai multelucruri legate de Regina Maria, despre care spune ca a fost primulcap incoronat Baha'i (religie la care a aderat si el cand avea 15ani). Ulterior, a dat numele de "Regina Maria" celei mai mariinvestitii, o maternitate de 5,5 mil. euro.

Enayati a studiat medicina la Cluj, apoi s-a specializat incardiologie la Fundeni.

Primii bani i-a castigat inca de pe vremea cand locuia inGermania cand a lucrat intr-un magazin de aparate foto, in 1983. Acastigat atunci 80 de marci.

In Romania dupa 1990 a cumparat o casa cu 30.000 de marci, banide la tatal sau, pe numele unor prieteni romani pentru ca strainiinu puteau cumpara proprietati imo­biliare in nume propriu si avandut-o doi ani mai tarziu la o suma de patru-cinci ori mai mare.

In 1995 si-a deschis un cabinet medical, iar ulterior opoliclinica in zona Unirea, de unde si numele companiei de CentrulMedical Unirea.

A devenit medicul Ambasadei Germane, iar apoi pe listaclientilor companiei au inceput sa apara multinationalele. Primiiclienti corporatisti au fost IKEA (reprezentanta careachizitioneaza mobila de la producatori romani si este diferita demagazinul din Baneasa) si Coca-Cola Services. Enayati afirma ca intot acest timp a continuat sa ofere consultatii in cardiologie sicontinua sa faca acest lucru.

El nu este interesat sa investeasca in alte afaceri. "Nu cred ina risipi. Avand expertiza in acest lucru (clinicile private -n.red.) de ce sa nu investesc in asta? Puterea (financiara -n.red.) pe care o avem acum este mult mai mare", afirma fondatorulCMU. El adauga ca are fonduri care ii permit sa investeasca 20%alaturi de procentul de 80% cu care vine fondul Advent, care maidetine investitii in farma (LaborMed si Ozone) si constructii(Ceramica Iasi si Deutek).

"Fac bani dintr-o profesie nobila. Nu mi-am imaginat ca vomajunge atat de mari. Am facut un plan de 2.000 de marci pe luna lainceput", spune Enayati. El adauga faptul ca se bucura ca nu aintrat in jocul de cazinou al afacerilor imobiliare in urma cucativa ani cand vedea ca "un pusti cu un teren vindea si facea unprofit pe care eu il faceam intr-un an cu 400 de oameni muncind zide zi".

Proiecte de 30 de milioane de euro

Daca in urma cu trei ani Enayati pastra fraiele unuia dintreprincipalii jucatori pe piata serviciilor medicale private, dupa cevanduse 49% din actiuni catre fondul britanic 3i, in 2010 afirma cadimensiunea companiei si planurile de "crestere exponentiala" l-audeterminat sa bata palma cu un alt fond de investitii care deaceasta data are controlul.

Nici nu s-a uscat bine cernelea de pe contractul prin careAdvent intra pentru prima data pe piata locala a serviciilormedicale, ca Enayati, care va continua in pozitia de conducere incadrul companiei, are delimitate clar proiectele pentru perioadaurmatoare.

"Planul este foarte bine stabilit. Inainte de a agrea o suma, amagreat un business plan extrem de minutios elaborat. Achizitiilevor fi mai mari si mai multe. Deja stim despre cine este vorba. Vomcontinua si cu greenfield-uri. In Bucuresti ritmul a fost de douaclinici noi pe an si va ramane. In tara vor fi mai multe", spuneEnayati, care nu doreste sa ofere si alte detalii despre acesteachizitii, marginindu-se sa spuna numai ca vor fi de peste 1 mil.euro. Bugetul de investitii a fost stabilit la 30 mil. euro pentruurmatorii doi ani, iar cea mai mare parte va merge in deschidereaunui spital cu 100 de paturi. Investitiile derulate in acestinterval vor duce cifra de afaceri a companiei la 45-50 mil. eurodupa cinci ani, fata de bugetul de circa 20 mil. euro stabilitpentru acest an.

Doua runde de negocieri

Enayati a avut in ultimii ani la masa negocierilor atat fonduride investitii mari, cat si societati de asigurari si competitoriinteresati de o potentiala fuziune. Peisajul economic s-atransformat fundamental in ultimul an si jumatate, insa clinicileprivate au fost numai marginal afectate, putand sa-si continueplanurile de extindere si avand ritmuri de crestere puternice.

Ascensiunea domeniului este confirmata de interesul acestorinvestitori pentru clinici. Astfel, 11 jucatori, printre carefonduri de investitii si societati de asigurari, au vrut sa batapalma cu Enayati in 2007, iar acum 12 au venit cu oferteconcrete.

In ambele cazuri au castigat fonduri de investitii, dar daca in2007 valoarea companiei era de aproximativ 30 mil. euro, potrivitestimarilor ZF, in prezent aceasta s-a dublat.

Cele doua parti nu au facut publica valoarea celei mai recentetranzactii, dar potrivit estimarilor ZF, Advent a cumparat 80% dintitluri platind peste 30 mil. euro.

"Nu as fi facut acest deal daca pozitia mea era periclitata",afirma fondatorul CMU. Cu toate acestea, Advent va veni cu sasepersoane in top management pe pozitii nou create.

Ce a fost diferit la aceasta tranzactie comparativ cuprecedenta? "Negocierile au fost la un alt nivel. Au fost acum treiparti implicate (alaturi de Enayati in tranzactie a vandut si 3i -n.red.). Avand experienta precedenta, amfost mai bine pregatiti, dar a fost si foarte multa munca", maispune Enayati.

In cele cinci luni cand au durat negocierile, Enayati spune cade la prima la cea mai mare propunere suma de bani oferita a fostdubla. A existat si posibilitatea unei fuziuni cu un alt operatorlocal, insa Enayati spune ca aceasta ar fi inscris compania intr-opanta de crestere lina, pe cand cu un fond de investiti ascensiunea"ar fi fost mai sanatoasa".

"Desi are multe avantaje (o fuziune- n.red.), si nu e exclus caacest lucru sa se intample in viitor, finalizarea se poate intindepe o perioada de pana la doi ani si nu ai timp sa cresti", aplicaEnayati.

In legatura cu schimbarile produse dupa intrarea primului fondde investitii, el a spus ca s-a creat un consiliu de administratie,din care faceau parte spre exemplu fondatorul unui lant de clinicidin Finlanda si o alta persoana cu experienta in fonduri deinvestitii.

Criza financiara - o criza morala?

Fondatorul CMU considera ca actuala criza economica nu areradacini financiare, ci ar trebui studiata mai degraba laturamorala a omului. "Noi spunem criza financiara, dar de fapt este ocriza morala. Pentru ca sistemul sub care functionam este de piatalibera, dar daca nu exista niciun cod moral care sa o sustinaintram intr-o faza de canibalism la nivel inalt".

El este de parere ca baza acestei crize au fost lacomia sineincrederea, iar ca solutii se aplica mecanisme financiare "darnimeni nu se gandeste ca daca problema este omul si cadrul luimoral, ar trebui sa schimbam omul."

Tipul promovat de americani, a continuat el, este o "fatada", nueste pasiune, iar intregul sistem este "foarte subred", in vreme ceRomania a trait peste posibilitati.

"Romanul in general nefiind obisnuit cu bani nu a stiut ceinseamna sa economiseasca si a cheltuit stiind ca acela estesalariului, iar peste trei ani urma sa castige triplu, plus caoricum ar fi putut lua un credit. Aceasta combinatie este fatala",spune fondatorul CMU.

In legatura cu economia romaneasca, el afir­ma ca este"artificial tinuta, mai artificial ca in Vest. "Toate mijloacele dea remedia aceasta problema sunt artificiale pentru ca trateazasimptomele si exista posibilitatea sa se pra­buseasca mai adanctotul."

O piata de 400 mil. euro marcata detranzactii

Desi asigura ritmuri de crestere mari la care alte domenii nupot nici macar spera, piata serviciilor medicale private a devenitextrem de competitiva. Achizitia CMU de catre Advent se producedupa ce in noiembrie un fond al Société Générale a cumparat 36% dinMedLife. O alta companie care va intra in lupta sigura pentru cotede piata este grupul farmaceutic A&D Pharma care a anuntat caurmeaza sa deschida primele clinici anul acesta.

Ce a preluat fondul Advent:

  • 11 policlinici in Bucuresti si opt policlinici in tara;
  • o banca de celule stem cu depozitare in Romania;
  • o clinica pentru copii, CMU Kids;
  • o maternitate situata in zona Baneasa;
  • CMU are peste 75.000 de abonati;
  • operatorul este unul dintre principalii jucatori pe piataserviciilor medicale private;
  • investitiile in extindere din ultimii doi ani au fost de circa20 mil. euro.

Ce spunedespre

Proiectele post achizitie:Planul este foartebine stabilit. Inainte de a agrea o suma, am agreat un businessplan extrem de minutios elaborat. Achizitiile vor fi mai mari simai multe. Deja stim despre cine este vorba. Vom continua si cugreenfield-uri. In Bucuresti ritmul a fost de doua clinici noi pean si va ramane. In tara vor fi mai multe.

O fuziune cu un competitor: Desi are multe avantaje, si nu eexclus ca acest lucru sa se intample in viitor, finalizarea sepoate intinde pe o perioada de pana la doi ani si nu ai timp sacresti.

Alte investitii: Nu cred in a risipi. Avand expertiza inacest lucru (clinicile private - n.red.) de ce sa nu investesc inasta? Puterea (financiara - n.red.) pe care o avem acum este multmai mare.

Evolutia CMU: Nu mi-am imaginat ca vom ajunge atat de mari.Am facut un plan de 2.000 de marci pe luna la inceput.

Criza la nivel mondial: Noi spunem criza financiara, dar defapt este o criza morala. Pentru ca sistemul sub care functionameste de piata libera, dar daca nu exista niciun cod moral care sa osustina intram intr-o faza de canibalism la nivel inalt.

Criza pe plan local: Romanul in general nefiind obisnuit cubani nu a stiut ce inseamna sa economiseasca si a cheltuit stiindca acela este salariului, iar peste trei ani urma sa castigetriplu, plus ca oricum ar fi putut lua un credit. Aceastacombinatie este fatala.

Iesirea din criza: Toate mijloacele de a remediaaceasta problema sunt artificiale pentru ca trateaza simptomele siexista posibilitatea sa se prabuseasca mai adanc totul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO