Companii

Cum a reusit Ranbaxy sa preia Terapia Cluj

16.10.2006, 19:43 21

Preluarea producatorului de medicamente Terapia din Cluj, cea mai mare tranzactie din acest an de pe piata romaneasca, a fost una dintre cele mai dure lupte duse pentru achizitia unei companii locale, totul depinzand in final de cat de repede putea aduce cumparatorul banii.
Grupul indian Ranbaxy a castigat in final lupta, platind 324 mil. dolari (aprox. 270 mil. euro), cu toate ca vanzatorul, fondul de investitii Advent, a avut pe masa o oferta mai mare, conform informatiilor existente in piata.
"Am prezentat oferta intr-un mod in care le ofeream ceea ce isi doreau. Ne-am dat seama ca este foarte atractiva si in termen de pret, insa la fel de importanta a fost si posibilitatea nostra de a o finaliza in 48 de ore", a afirmat Malvinder Singh, CEO Ranbaxy intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.
El spune ca avea in vedere si un alt producator, Sindan Bucuresti, cumparat ulterior de islandezii de la Actavis pentru aproximativ 150 mil. euro.
"In acel moment, erau doua companii de vanzare: una era Sindan si cealalta, Terapia. Am fi investit in amandoua. Problema pe care ne-am pus-o a fost ce se va intampla la Consiliul Concurentei daca le cumparam pe amandoua. A trebuit in final sa facem o alegere", a afirmat Mohan Singh.
Atat Terapia, cat si Sindan au fost intesns curtate de investitori, inca de la inceputul anului.
"Mi-ar fi placut sa am si Sindanul, dar am stiut ca in final as putea avea probleme la Consiliul Concurentei. Acesta a fost si motivul pentru care cei de la Sindan nu ne-au vrut. Stiau ca noi vizam Terapia si ca in acest fel si-ar putea pune propriul deal in pericol", isi aminteste CEO-ul Ranbaxy.
Unele dintre companiile care licitau pentru Terapia erau la fel de interesate si de Sindan, dar, pe de alta parte, nici fondul Advent nu a ramas departe de Sindan.
"Advent pe de o parte vindea Terapia, dar era interesat in acelasi timp de achizitia Sindan, in timp ce alte companii voiau sa cumpere atat Terapia, cat si Sindan", spune Mohan Singh.
Achizitia Terapia a reprezentat cel mai mare deal semnat de el. Numele sub care compania opereaza in prezent este Terapia Ranbaxy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO