• Leu / EUR4.9030
  • Leu / GBP5.5798
  • Leu / USD4.4936
Companii

Cum să creşti o afacere în criză: Am căutat o activitate simplă şi repetitivă care să fie puţin dependentă de investiţii

Cum să creşti o afacere în criză: Am căutat o activitate simplă şi repetitivă care să fie puţin dependentă de investiţii

Corneliu Bodea, vicepreşedinte şi acţionar al Adrem Invest: Nu de la cei puţini şi mari va veni ieşirea din criză, ci de la cei mici şi mulţi.

22.07.2010, 00:00 317

În timp ce multinaţionalele beneficiază de suportulcompaniilor-mamă, afacerile româneşti se străduiesc să cautesoluţiile pentru a rezista în cei mai grei ani de la Revoluţieîncoace. De unde vine salvarea?

Adrem Invest a ajuns în 2009 la afaceri de peste 10 milioane deeuro, cu 40% mai mult comparativ cu anul 2008, într-un an în caremai toate businessurile au scăzut pe fondul condiţiilornefavorabile din piaţă aduse de criza financiară.

Secretul creşterii de anul trecut a fost un contract major decitire şi montare a contoarelor cu unul dintre cei mai importanţijucători din piaţa energetică locală: grupul ceh CEZ, carealimentează cu energie electrică regiunea Olteniei, o zonă cu pesteun milion de consumatori.

"În 2008 ne-am gândit la o strategie de evitare a efectelorcrizei. Fără să fim experţi, am înţeles că va urma o perioadă derecesiune. Ne-am dat seama că avem o mare vulnerabilitate şi anumefaptul că depindem de investiţii majore, or, în contextul crizei,orice fabrică se va gândi să-şi salveze cheltuielile. Am căutat oactivitate simplă şi repetitivă care să fie puţin dependentă deinvestiţii. Nu de la cei puţini şi mari va veni ieşirea din criză,ci de la cei mici şi mulţi", spune Corneliu Bodea, 41 de ani,vicepreşedinte şi acţionar al Adrem Invest.

Cehii de la CEZ au fost primii care au luat deciziaexternalizării serviciului de citire şi montare de contoare,aceasta fiind la rândul ei o măsură de reducere a costurilor.

"CEZ a avut iniţiativa de a externaliza citirea contoarelor în2008 şi apoi montarea contoarelor în anul 2009. Contractul pentrucitirea contoarelor s-a ridicat la 35 de milioane de lei, iar celpentru montarea contoarelor este de 150 de milioane de lei, durataacestora fiind de 4 ani", explică Bodea.

Odată cu aceste contracte, Adrem Invest a preluat şi circa 450de angajaţi ai CEZ, acesta fiind cel mai mare salt făcut decompanie în ceea ce priveşte numărul de salariaţi.

"După semnarea contractului cu CEZ, care a presupus şi preluareapersonalului aferent al companiei destinat acestei activităţi, amajuns la un număr de 535 de angajaţi. Acum 50% din afacerile pecare le derulăm vin din aceste contracte, circa 30% din partea deautomatizări, iar restul din aplicaţiile care folosesc tehnicavidului", spune Bodea. În urma acestui contract, Adrem Invest arealizat anul trecut una dintre cele mai mari tranzacţii deachiziţie de maşini, cumpărând 181 de autoutilitare Dacia de laAuto Cobălcescu în valoare de 3,5 milioane de euro.

Cu ochii pe Enel şi E.ON

Bodea spune că de acum înainte compania va fi cu ochii pe oricemişcare pe care ceilalţi proprietari de reţele de distribuţie aenergiei electrice, cum este cazul Enel (Italia) sau E.ON(Germania), o vor face în sensul externalizării de activităţi.

Această orientare vine şi în contextul în care proprietarulAdrem Invest nu a crezut în promisiunile de redresare economică pecare guvernanţii le făceau la începutul acestui an.

"Am fost circumspect privind revenirea economiei în 2010.Creşterea noastră (ca ţară - n. red.) economică a fost ca un fel dejoc Caritas, fără susţinere", este de părere Bodea. În plus,compania spune că acum se uită spre un alt domeniu care începe săprindă contur în România, cel al energiilor regenerabile.

"Avem în faza incipientă dezvoltarea unui departament de energieverde, specializat mai ales pe partea de energie solară, cogenerareşi biomasă", mai spune reprezentantul Adrem Invest. În prezent,forma de energie regenerabilă care a luat cel mai mare avânt estepartea de proiecte eoliene, unde deja sunt investiţii concreteprivind montarea a cel puţin 471,5 MW până la sfârşitul acestui an.Cu toate acestea, şi celelalte forme de energie regenrabilă, caresunt mai scumpe, ar putea intra într-o zonă de dezvoltare încontextul în care legislaţia pentru sprijinirea acestor investiţiise află în ultimele etape de definitivare.

Afacere de familie

Bazele Adrem Invest au fost puse imediat după Revoluţie,domeniul de aplicaţii industriale fiind unul cunoscut de fondatoriiafacerii.

"Suntem doi fraţi care am pus pe picioare această afacere laînceputul anilor 90 dintr-un singur motiv: exista o nevoie foartemare de retehnologizare la nivelul industriei. Iniţial livramcomponente, pe care le importam, dar ulterior această activitates-a transformat în furnizarea unor sisteme la cheie care utilizautehnica vidului. Aceasta are multe aplicaţii printre care se numărăindustria chimică, energetică, metalurgie, industria lemnului şialtele. Am decis să ne implicăm în acest domeniu pentru că era unulpe care îl cunoşteam, fratele meu fiind cercetător (Adrian Bodea,52 de ani - n. red.)".

Începutul nu a fost însă foarte uşor în contextul în care chiarîn anii '90 o mare parte din industria României a avut desuferit.

"Am pornit această afacere printr-un împrumut de 2.000 de mărci.Primii clienţi au fost institutele de cercetări pentru că existaufonduri care se alocau acestor unităţi. Banii luaţi la început cuîmprumut i-am cheltuit pentru a plăti un avocat, apoi o secretarăşi pentru un birou în casa unor prieteni care au avut încredere căle vom plăti chiria la timp. Am luat apoi la pas toată ţara încăutarea companiilor care ar fi putut avea nevoie de produselenoastre."

Bodea spune că una dintre cele mai dificile perioade prin care atrecut afacerea sa au fost anii '97-'98 în care leul s-adevalorizat puternic, aceasta fiind de altfel singura perioadă încare compania a avut pierderi. "În 1999 am lansat o nouă diviziededicată automatizărilor reţelelor de utilităţi. Ne-am implicatatât pe partea de soft, cât şi pe partea de import şi de instalarea elementelor de automatizare."

Bodea spune că până în prezent nu a primit oferte de preluare şică îşi doreşte ca firma să rămână aşa cum a fost începută: oafacere de familie. "Este o afacere de familie, pe care ne dorims-o menţinem în familie şi pe care s-o putem preda în condiţii bunegeneraţiei viitoare", a conchis reprezentantul Adrem Invest.

Cine sunt clienţii

Printre cei mai mari clienţi cu care compania lucrează se numărăElectrica, Enel, E.ON, CEZ, Transelectrica, Nuclearelectrica, darşi companii precum Transgaz.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9030
Diferență: 0,2208
Ieri: 4.8922
Azi: 4.4936
Diferență: 0,0178
Ieri: 4.4928
Azi: 5.5798
Diferență: 0,3345
Ieri: 5.5612
Azi: 4.8925
Diferență: 0,2705
Ieri: 4.8793