Companii

Cum va arăta lumea într-o economie circulară dezvoltată: „Clima ar trebui să devină materie predată la şcoală, pentru că va afecta fiecare cetăţean al planetei“

Roxana Cojocaru, director executiv la Social Innovation Solutions: Companiile care investesc în cercetare şi dezvoltare pentru materiale de ambalare biodegradabile, reciclabile sau chiar comestibile pot câştiga cotă de piaţă prin oferirea soluţiilor ecologice.

Roxana Cojocaru, director executiv la Social Innovation Solutions: Companiile care investesc în cercetare şi dezvoltare pentru materiale de ambalare biodegradabile, reciclabile sau chiar comestibile pot câştiga cotă de piaţă prin oferirea soluţiilor ecologice.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

17.10.2023, 00:05 252

♦ Vreme de două zile, pe 19 şi 20 octombrie, cei mai puternici oameni din domeniul climatic vor vorbi la Bucureşti despre impactul schimbărilor climatice şi despre oportunităţile care se nasc din această transformare.

Oamenii din companii, de la toate nivelurile, trebuie să se gândească mai mult la transformările climatice şi la sustenabilitate pentru a putea lua măsuri în acest sens. Modelul de leadership orientat către sustena­bilitate joacă un rol crucial în transformarea angajaţilor în agenţi activi ai schimbării, sunt de părere organizatorii Climate Change Summit, cel mai mare eveniment din Europa Centrală şi de Est dedicat schimbărilor climatice, cu focus pe identificarea soluţiilor aplicabile în multiple sectoare, la nivel local şi regional. Cei mai puternici oameni din domeniul climatic participă pe 19 şi 20 octombrie 2023 la evenimentul care are loc în Bucureşti.

„Există numeroase exemple concrete în sfera eficienţei energetice pe care companiile le pot adopta. Investiţia în furnizori de energie regenerabilă reprezintă o opţiune semnifica­tivă, la fel şi utilizarea echipamentelor cu consum redus de energie sau a vehiculelor cu emisii reduse. Optarea pentru servere «verzi» pentru site-ul companiei demonstrează, de asemenea, un angajament către practici sustenabile în sfera tehnologiei informaţionale“, spune Roxana Cojocaru, director executiv la Social Innovation Solutions.

Captarea şi stocarea dioxidului de carbon (CO2) este nu doar o necesitate în lupta împotriva schimbărilor climatice, ci şi o oportunitate semnificativă pentru dezvoltarea afacerilor. Într-un context în care preocupările pentru emisiile de CO2 cresc, companiile care investesc în tehnologii inovatoare de captare a CO2 din surse precum centralele electrice şi procesele industriale pot să crească.

„Având în vedere impactul considerabil al deşeurilor de plastic asupra mediului, au apărut oportunităţi pentru dezvoltarea ambalajelor sustenabile şi prietenoase cu mediul. Companiile care investesc în cercetare şi dezvoltare pentru materiale de ambalare biodegradabile, reciclabile sau chiar comestibile pot câştiga cotă de piaţă prin oferirea soluţiilor ecologice“, mai spune Roxana Cojocaru.

Companiile sunt principalul canal prin care politicile de sustenabilitate pot fi implementate pe scară largă. Fiecare industrie poate deveni sustenabilă pe propria ei nişă.

Flavia Popa, secretar general la BRD Groupe Société Générale: Economia românească are nevoie de proiecte mari, care să aibă un impact pe orizontală şi să antreneze producători şi industrii diverse.

„Materialele de construcţii, devenind mai eficiente energetic, industria textilă, folosind în mod mai raţional şi refolosind resursele organice, agricultura, răspunzând nevoilor unei populaţii mondiale în continuă creştere, în timp ce îşi reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător. Industria financiară, la rândul ei, prin finanţarea activităţilor şi a proiectelor certificate drept sustenabile. Economia românească are nevoie de proiecte mari, care să aibă un impact pe orizontală şi să antreneze producători şi industrii diverse în ceea ce înseamnă tranziţia verde, iar noi suntem pregătiţi să le finanţăm“, spune Flavia Popa, secretar general la BRD Groupe Societe Generale, partener în organizarea Climate Change Summit.

Dincolo de impactul negativ potenţial sau actual asupra anumitor sectoare sau domenii de activitate, poate exista şi un impact pozitiv asupra dezvoltării unor sectoare sau domenii de activitate.

„În această categorie ar putea intra industriile care pot acţiona în vederea atenuării efectelor schimbărilor climatice sau ca facilitatori ai tranziţiei spre o economie bazată pe emisii reduse, ca de pildă energiile regenerabile şi activităţile din lanţul lor de valoare, de producere a hidrogenului, sectoare care contribuie la dezvoltarea de noi soluţii inovatoare de decarbonizare sau de economie circulară“, spune Iuliana Tiba, director Mediu Social şi Finanţare cu Impact Pozitiv la BRD Groupe Societe Generale.

 

Perspectivele specialiştilor

David Carlin este fondatorul Cambium Global Solutions, o organizaţie care ajută guvernele, corporaţiile şi instituţiile financiare să facă faţă provocărilor de mediu. El a fost consilier tehnic la Glasgow Financial Alliances for Net Zero (GFANZ) şi va participa în calitate de speaker la Climate Change Summit.

„Suntem martorii unei perioade istorice unice în ceea ce priveşte oportunităţile. Noi politici, tehnologii şi preferinţe ale consumatorilor se dezvoltă cu o dinamică remarcabilă. Ca un exemplu, ritmul de adopţie şi de producţie a vehiculelor electrice schimbă sectorul transporturilor în fiecare zi“, observă David Carlin.

Prin adopţia unor asemenea soluţii şi comportamente, economiile şi societăţile ar trebui să prospere, generând valoare şi rezistând în faţa incertitudinilor.

Hans Van Der Loo este preşedintele Consiliului Consultativ al Institutului de Cercetări Economice Integrate şi are o experienţă de peste 25 de ani în gestionarea echipelor internaţionale şi interfuncţionale în domeniul energetic şi al relaţiilor guvernamentale. Expertiza lui în lumea energiei a adunat perspective diferite de-a lungul anilor.

Hans Van Der Loo, preşedintele Consiliului Consultativ al Institutului de Cercetări Economice Integrate: Guvernele vor aduna, în următorii ani, mai mulţi bani din taxele pe carbon. Ar trebui să folosească acest lucru pentru a face clădirile guvernamentale mai eficiente din punct de vedere energetic.

„Guvernele vor aduna, în următorii ani, mai mulţi bani din taxele pe carbon. Ar trebui să folosească acest lucru pentru a face clădirile guvernamentale mai eficiente din punct de vedere energetic, deoarece aşa îşi vor putea reduce costurile“, crede Hans Van Der Loo.

El crede că atât guvernele, cât şi companiile va trebui să depună mai mult efort în educarea cetăţenilor cu privire la mediu.

„Clima ar trebui să devină materie predată la şcoală, pentru că, în secolul XXI, va afecta fiecare cetăţean al planetei. Trebuie să învăţăm un nou ABC, şi anume impactul comportamentului şi al acţiunilor noastre asupra ecosistemului de care depindem“, adaugă el.

Ingmar Juergens are o vastă experienţă în economia climatică şi finanţe durabile şi este unul dintre primii specialişti interesaţi de finanţarea carbonului. Ca membru în diferite comitete şi platforme, a contribuit la dezvoltarea finanţelor durabile şi a politicii climatice la nivel naţional şi internaţional.

„Finanţarea durabilă are multe semnificaţii, dar cuprinde câteva elemente-cheie“, spune el.

Printre ele, se numără sporirea transparenţei cu privire la impactul investiţiilor şi identificarea oportunităţilor de inovare, oprind finanţarea activităţilor distructive.

„Astfel, investitorii vor putea să-ţi evalueze performanţele de sustenabilitate faţă de restul pieţei“, crede Ingmar Juergens.

Cei trei, alături de mulţi alţii, vor fi speakeri la Climate Change Summit, unde, vreme de două zile, cele mai fierbinţi teme cu privire la schimbările climatice vor fi dezbătute în faţa publicului.

 

Cei mai puternici specialişti în mediu

Evenimentul Climate Change Summit va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti şi în alte 20 de locuri din oraş. Pe durata celor două zile – 19 şi 20 octombrie 2023, peste 50 de lideri din domeniul inovării climatice şi politicilor de mediu, cercetători, antreprenori, oficiali guvernamentali şi lideri ai societăţii civile se vor reuni într-un efort comun de a găsi soluţii pentru un viitor sustenabil. Climate Change Summit este un eveniment deschis publicului, iar înscrierile se fac pe climatechange-summit.org. De organizare este responsabilă Social Innovation Solutions, activă în sustenabilitate, impact social şi inovaţie, cu sprijinul BRD Groupe Société Générale în calitate de iniţiator şi partener fondator. Prima ediţie Climate Change Summit a avut loc în 2022 şi a atras peste 60 de parteneri, fiind urmărită de o audienţă globală de aproape un milion de oameni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO