Companii

Dacă nu mai aveţi mall la care să vă duceţi. Vi se pregăteşte încă unul

Fosta uzină Vulcan devine centru comercial de 60 de milioane de euro

Autor: Cristi Moga

09.02.2012, 13:35 10415

Fosta platformă industrială Vulcan din sudul Capitalei, pe care timp de un secol au fost produse echipamente industriale, va fi trans­for­mată într-un centru comercial cu hipermarket, magazin de bricolaj şi alte câteva zeci de ma­gazine, în urma unei investiţii de aproximativ 60 de milioane de euro.

Uzina Vulcan, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, îşi continuă activitatea în cartierul Berceni, unde a fost relocată întreaga producţie de mai bine de cinci ani, dar lotul de 7,7 hectare de pe Şoseaua Progresului a fost vândut către investitorul canadian Benevo Capital, controlat de omul de afaceri Michael Topolinski.

Benevo a cumpărat terenul cu 23 de milioane de euro (circa 300 de euro/metrul pătrat) de la grupul Balkan Petroleum, potrivit lui Topolinski.

Balkan Petroleum este controlat, potrivit informaţiilor existente, de oamenii de afaceri Marian Iancu, finanţatorul echipei de fotbal Politehnica Timişoara, şi Constantin Mărgărit.

Canadienii intenţionează acum să înceapă dezvoltarea unui parc comercial pe terenul aflat chiar lângă magazinul Kaufland de pe strada Sebastian şi la o distanţă de câteva sute de metri de mallul Liberty Center.

"Vânzătorul terenului este Balkan Petro­leum. Procesul de due diligence a fost realizat de avocaţii firmei Biriş Goran, iar terenul nu prezintă probleme juridice. Intenţionăm să deschidem proiectul în 2013, iar costul total este de aproximativ 60 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Michael Topolinski.

Tot în sudul Capitalei, în zona cartierului Rahova, francezii de la Cora au început din această iarnă construcţia unui hipermarket, în timp ce nemţii de la Lidl au deschis la începutul săptămânii un supermarket. Zona era evitată de retaileri, dar densitatea ridicată şi acoperirea celorlalte cartiere au creat premisele dezvoltării comerciale.

Proiectul dezvoltat de canadieni va fi denumit Benevo Retail Park şi va avea un hipermarket de 10.500 mp (probabil Real sau Carrefour), un magazin de bricolaj şi o galerie comercială de circa 10.000 mp. Topolinski mai este implicat şi în proiectul mallului Victoria City Center din zona Bucureştii Noi, unde alături de NEPI şi CD Capital intenţionează să realizeze un proiect de 56.000 mp.

"Pentru proiectul de la Vulcan nu plănuim să atragem parteneri", a mai spus Topolinski.

Canadianul a devenit cunoscut pe piaţa imobiliară ca urmare a achiziţiilor de aparta­mente în proiecte noi, precum Cosmopolis, Rose Garden sau Primăvara Ghencea, porto­foliul său fiind format din câteva sute de unităţi rezidenţiale.

Mallul AFI Palace Cotroceni a fost realizat pe platforma UMEB, iar pe terenurile altor foste fabrici din Capitală precum Tricodava, Electroaparataj sau Laromet urmează a fi realizate alte centre comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO