Companii

Dacia sustine taxa, pentru afaceri de 2 mld. euro

27.03.2007, 19:25 13

Automobile Dacia poate ajunge la sfarsitul acestui an la o cifra de afaceri de aproape 2 mld. euro, cu circa 30% mai mare decat in 2006, in cazul in care taxa de prima inmatriculare nu va fi modificata sau ajustarea ei se va face spre sfarsitul anului, a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele companiei.
"Daca taxa se mentine la nivelul actual am putea ajunge in acest an la afaceri apropiate de 2 mld. euro, in crestere de la aproape 1,55 mld. euro anul trecut. Ramane de vazut cum vor evolua discutiile cu privire la taxa de prima inmatriculare cu Comisia Europeana. Nu trebuie sa ne speriem insa pentru ca reglementarile impuse nu trebuie si de altfel nu pot fi aplicate imediat", a spus Stroe.
Formalitatile necesare modificarii nivelului taxei ar putea sa se intinda pe o perioada de timp destul de mare, existand posibilitatea ca o decizie finala sa fie luata in toamna. In primul rand, guvernul trebuie sa raspunda intr-un interval de 60 de zile scrisorii primite pe 22 martie de la Comisia Europeana, care critica sistemul de calcul al taxei pentru ca discrimineaza autoturismele second hand importate din altre state europene. Vicepresedintele Dacia a declarat ca va prezenta in curand premierului Calin Popescu-Tariceanu un proiect propriu pentru ajustarea taxei.
Oficialii Dacia au amintit ca in cazul eliminarii complete a taxei de prima inmatriculare vanzarile marcii pe piata interna s-ar deprecia cu 50%, iar activitatea furnizorilor va avea de suferit.
In primele doua luni ale anului vanzarile Dacia au scazut cu mai mult de 20%. "S-a vorbit mult in presa de taxa si o eventuala anulare, asa ca multi dintre potentialii clienti au preferat sa decaleze cumpararea masinilor.
Dacia are o particularitate fata de marcile de import. Este intr-o categorie de pret mai mica si are o categorie de clienti foarte sensibili la costuri, care pot fi influentati sa-si cumpere o masina mai veche adusa din vest", a declarat Francois Fourmont, director general Dacia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels