Companii

Dan Staner, vicepreşedintele Moderna pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa: Cred că în 2024 vom aduce deja primul vaccin care va proteja şi împotriva gripei sezoniere, şi împotriva COVID-19. Lucrăm la durabilitatea anticorpilor, să nu mai avem booster la fiecare 3-6 luni

Dan Staner, vicepreşedintele Moderna pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa: Dacă businessul se dezvoltă, vom începe să creăm o prezenţă directă în mai multe ţări. România este un loc la care ne uităm cu atenţie.

Dan Staner, vicepreşedintele Moderna pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa: Dacă businessul se dezvoltă, vom începe să creăm o prezenţă directă în mai multe ţări. România este un loc la care ne uităm cu atenţie.

Autor: Georgiana Mihalache

24.06.2022, 19:20 172

♦ „Lucrăm la durabilitatea anticorpilor, să nu mai avem booster la fiecare 3-6 luni“, susţine Dan Staner, vicepreşedintele Moderna în Europa, român de origine ♦ Peste 400.000 de români au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 cu schema completă a serului produs de Moderna din februarie 2021 până în prezent.

În 2024, pacienţii se vor putea imuniza cu acelaşi ser şi împotriva gripei sezoniere, şi împotriva unor variante ale COVID-19, crede Dan Staner, vicepreşedintele Moderna pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. El se bazează pe studiile pe care Moderna le-a făcut până acum în domeniul vaccinurilor, compania ame­ricană având peste 40 de produse în prezent în dezvoltare în diferite etape clinice.

Cel mai recent anunţ al Moderna priveşte o eficienţă mai mare a unei noi variante a vaccinului împotriva COVID-19 în faţa variantei Omicron, care a trecut de studiile clinice şi este pe masa Agenţiei Europene a Medicamentului pentru aprobare. Din septembrie 2022, dacă agenţia europeană dă unda verde, boosterul Moderna va fi înlocuit de noul vaccin, construit de fapt pe aceeaşi infrastructură care a dus la apariţia primelor vaccinuri împotriva COVID-19.

„Moderna a investit câteva miliarde de dolari în ultimii zece ani pentru a dezvolta platforma de cercetare. Varianta Omicron a apărut pentru prima dată în noiembrie 2021. Ne-a luat 60 de zile să înţelegem diferenţa faţă de varianta anterioară, apoi încă două luni să pornim studiile. În februarie-martie am înscris oamenii în studiile clinice, pentru ca două luni mai târziu să avem rezultatele studiului. În şase-opt luni poţi să aduci un vaccin nou în fazele doi-trei să demonstreze superioritatea faţă de celălalt vaccin“, a spus pentru ZF Dan Staner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO