Companii

De ce fac exit investitorii străini din sănătatea privată după investiţii de zeci de milioane de euro?

De ce fac exit investitorii străini din sănătatea...

Autor: Georgiana Mihalache

14.03.2024, 00:07 13469

Doi jucători cu spitale şi clinici în România şi cu acţionariat străin – Monza (Italia) şi MedEuropa (Elveţia) au fost cumpăraţi de competitori.

Ultimii doi ani au adus exit-uri pentru investitori mari din piaţa privată de sănătate după ce spitalele Monza şi centrele de radioterapie MedEuropa au fost cumpărate de alţi operatori din domeniul medical. Cele două businessuri erau prezente în România de zece ani sau chiar mai puţin, timp în care au investit constant în extindere şi consolidare zeci de milioane de euro.

„Fiecare caz este diferit. Marile companii pot face exit-uri la un moment dat pentru câştig. Pe de altă parte, activitatea de spital de exemplu este puţin profitabilă. Spitalele care reuşesc să fie profitabile sunt destul de puţine. Este dificil ca investitorii să susţină businessul de spital până la maturitate dacă nu au o putere financiară sau un capital de lucru. Nu face nimeni exit, decât dacă nu mai poate susţine businessul. Dar sunt şi fonduri de investiţii care, după o perioadă, ies din business“, a explicat Camelia Şamotă, de numele căreia se leagă dezvoltarea unor businessuri medicale mari, cum este Spitalul Sf. Constantin din Braşov.

Totuşi, domeniul sănătăţii private a fost unul dintre cele mai efervescente din economie în ultimul deceniu, cu investiţii permanente, atât din partea companiilor internaţionale sau a fondurilor de investiţii, cât şi a antreprenorilor locali, de obicei medici, care au dorit propriul business.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO