Companii

De ce fug românii de medicul dentist, deşi străinii vin să se trateze în cabinetele locale

De ce fug românii de medicul dentist, deşi străinii vin să se trateze în cabinetele locale

Autor: Razvan Muresan

14.09.2010, 23:15 82

"E prea scump", "Mi-e frică de dentist", "Problema mea nu eîndeajuns de serioasă" sau "Şi-aşa nu mai am dinţi". Sunt motivelepentru care mulţi dintre români îşi refuză o vizită la dentist, aşaîncât două treimi dintre noi nu au mai ajuns la medic de mai binede un an. Şi tot la noi, doar trei din zece cetăţeni mai au toţidinţii naturali, deşi nu înseamnă nicidecum că toţi ceilalţi şapteşi-au completat dantura.

"Faptul că mulţi români sunt ştirbi este o nenorocire", începe odiscuţie cu BUSINESS Magazin doctorul Delia Barbu, vicepreşedinteleColegiului Medicilor Dentişti din România. Ea observă că, alăturide lipsa de educaţie medicală, banii sunt principalul motiv pentrucare oamenii evită să ajungă la dentist. "Preţurile tratamentelorstomatologice sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, de aceea setratează şi mulţi străini aici, însă puterea de cumpărare apopulaţiei este redusă şi de aceea românii se lipsesc de acesteservicii", declară Barbu.

Puţinii pacienţi care vin totuşi la medic o fac din cauza unordureri insuportabile sau a altor urgenţe. Mai exact, patru din zececetăţeni care bat la uşa cabinetului ajung acolo cu probleme grave,iar măsurile luate de medici sunt, în cele mai multe cazuri,extracţiile. "În lipsa controalelor periodice, pacienţii ajung pescaunul medicului doar când singurul lucru care mai poate fi făcuteste eliminarea durerii odată cu dintele respectiv", adaugăvicepreşedintele CMDR. "Explicaţiile pot fi variate, de la teama dedentist, manifestată atât în rândul copiilor, dar şi în rânduladulţilor, până la lipsa unor programe naţionale coerente deeducaţie în domeniul sănătăţii dentare", completează OliviaUngurianu, directorul de dezvoltare al Velvet Dental. Clinica pecare o conduce se află la a doua campanie de acest fel, desfăşuratăla nivel naţional împreună cu numeroşi parteneri media şi susţinutăde Ministerul Sănătăţii. "Vorbim de o iniţiativă privată, finanţatădin fonduri exclusiv private, însă acestea nu sunt suficiente, dincauza sumelor limitate", observă Ungurianu.

Situaţia economică precară a populaţiei se corelează aşadar culipsa de informare, de unde rezultă procentul crescut de afecţiuniale aparatului dento-maxilar. În viziunea vicepreşedintelui CMDR,profilaxia este calea cea mai bună în menţinerea stării bune adinţilor, asta însemnând controale periodice pentru eliminareaproblemelor încă din faza incipientă. De exemplu, în ţările dinVest, cetăţenii care nu se prezintă anual sau la şase luni lastomatolog îşi pierd dreptul de a folosi asigurarea medicală decare beneficiază. Se întâmplă tocmai pentru că prevenţia este maipuţin costisitoare decât tratamentul afecţiunilor grave, iar înacest fel pacienţii sunt motivaţi să se asigure că au mereu dinţiisub control. Deşi medicii români au început să urmărească mai nouconduita pacienţilor şi îi cheamă regulat la controale, şicetăţeanul trebuie să se preocupe de starea dinţilor săi. "Deaceea, prevenţia este gaura neagră a stomatologiei româneşti",constată stomatologul Delia Barbu.

Dacă la vizitele la dentist stăm cel mai rău la nivelul UniuniiEuropene, România este, la fel de puţin îmbucurător, lider la douăcapitole: 32% dintre cetăţeni declară, potrivit Eurobarometrului,că simt durere când mănâncă sau beau, iar 16% se simt stânjeniţi defelul cum arată dantura lor. În ambele cazuri, ponderile se găsescla un nivel dublu faţă de media UE.

Medicul stomatolog Maria Băltoaica susţine că multora dintrepacienţii care îi trec pragul "le este jenă să îi arate ce au îngură". La nivel de percepţie, un fenomen interesant remarcat decătre doctor este cel al reacţiei românilor plecaţi în străinătate."Gradul de civilizaţie în ţările din Vest este mult mai ridicat, deaceea primul lucru pe care îl fac cei care se întorc în ţară esă-şi asaneze cavitatea bucală", spune dentistul - în primul rândrepararea cariilor sau completarea dinţilor lipsă, în condiţiile încare cei plecaţi în străinătate văd cel mai bine diferenţa detarife între serviciile stomatologice din Vest şi cele din România(în avantajul României). Totodată, Maria Băltoaica observă că sunttot mai numeroşi românii cu edentaţie (lipsa parţială sau totală adinţilor), ceea ce are drept cauze lipsa banilor, dar şi existenţaaltor priorităţi în viaţa de zi cu zi. "Omul trebuie să înveţe săse îngrijească de starea dinţilor, deci să se aprecieze mai întâipe sine şi abia apoi să investească în locuinţă", adaugămedicul.

În ce priveşte educaţia precară asupra igienei orale, dentistuldescrie o situaţie frecventă pe care o întâlneşte, cea apacienţilor ce "nu au văzut vreodată periuţa de dinţi". Spuselemedicului sunt confirmate de rezultatele unui studiu al Agenţieipentru Strategii Guvernamentale din Guvernul României, citat deBUSINESS Magazin în urmă cu câteva luni. Potrivit cercetării, laîntrebarea "Cât de des vă spălaţi pe dinţi?", 5% dintre subiecţi aurăspuns "niciodată", iar alţi 5% că se spală o dată pe lună sau mairar. Şapte români din o sută îşi fac periajul doar de câteva ori pelună, iar 14% de câteva ori pe săptămână. Ceilalţi 69% susţin că sespală zilnic sau aproape zilnic, mai relevă datele ApSG.

Specialiştii chestionaţi de BUSINESS Magazin recunosc că stareade sănătate a cetăţeanului nu se poate îmbunătăţi atâta vreme câtnivelul lui de trai nu creşte, realitate susţinută şi de datelepublicate de Comisia Europeană. Într-o ţară unde sistemulasigurărilor de sănătate este bine organizat şi bine susţinutfinanciar, "se observă şi un nivel ridicat al stării de sănătateoro-dentare, precum şi un interes mult mai mare din parteapopulaţiei pentru îngrijirile medicale", rezumă directorul dedezvoltare al Velvet Dental, Olivia Ungurianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO