Companii

De la 6.000 de angajaţi şi trei fabrici, Teba rămâne fără producţie

Autor: Cristina Stoian

08.12.2010, 23:39 1190
Olandezii de la Teba Group, prezenţi în ultimiizece ani pe piaţa locală de textile, au vândut fabrica de la Bradpentru 3 mil. euro şi au rămas astfel fără centre de producţie înRomânia, după ce în ultimii ani au închis unităţile din Arad şiIaşi, unde lucrau în total 6.000 de oameni în 2007.

"Când lucram cu fabricile din Arad şi Iaşi, în fabrica de laBrad făceam doar ambalarea şi exportul, dar ulterior ne-amdiversificat producţia realizând lenjerie pentru copii de la croila livrare, pentru clientul nostru din Italia, Unitesstile.Compania a decis să vândă însă această unitate către italieni,tranzacţia urmând să se finalizeze în ianuarie", a declarat pentruZF Florin Oprişa, administratorul Teba Brad Industry.

În 2009, Teba Industries a înregistrat o cifră de afaceri de 9,5milioane de euro şi pierderi de 1,3 milioane de euro, cu 147 deangajaţi, în timp ce Teba Brad Industry a raportat afaceri de circacinci milioane de euro. Iniţial cu 1.000 de angajaţi, fabrica de laBrad a ajuns să producă doar pentru italienii care comercializeazăîmbrăcăminte şi lenjerie pentru copii sub brandurile Iana şi Elepi,restrângându-şi activitatea la 400 de oameni. În prezent,capacitatea de producţie se ridică la 20.000 de bucăţi pe zi.
După vânzarea fabricii, olandezii de la Teba Industries nu vormai avea producţie locală.

În 2007, compania se număra printre cei mai mari jucători dinindustria textilă, având peste 6.000 de angajaţi şi afaceri de 40de milioane de euro.
La un an distanţă, Teba a decis să închidă unitatea deproducţie de la Arad unde lucrau 900 de oameni, relocândactivitatea la Iaşi. Orientarea clienţilor către ţări din Asia, cuun cost al producţiei mai mic, i-a determinat pe olandezi sărenunţe la trei sferturi din personalul fabricii de la Iaşi. Astfelau fost disponibilizaţi 800 de oameni dintr-un total de1.100.
cristina.stoian@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO