Companii

Deloitte România şi Reff & Asociaţii au obţinut o victorie definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care obligă ANAF să motiveze schimbarea metodei de stabilire a preţurilor de transfer faţă de cea aleasă de contribuabil, o companie din domeniul bunurilor de larg consum

Deloitte România şi Reff & Asociaţii au obţinut o...

Autor: Roxana Rosu

24.02.2022, 11:50 131

O echipă multidisciplinară, formată din avocaţi din cadrul Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal şi consultanţi fiscali din cadrul Deloitte România, a obţinut o soluţie definitivă în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) prin care autoritatea fiscală este obligată să motiveze aplicarea unei metode de stabilire a preţurilor de transfer diferită de cea aleasă de compania implicată în proces.

Hotărârea, obţinută după mai bine de cinci ani, confirmă că organele fiscale trebuie să justifice temeinic motivele pentru care a fost aplicată respectiva metodă de stabilire a preţurilor de transfer şi să analizeze circumstanţele în care s-a aflat societatea la momentul întocmirii dosarului, astfel încât să stabilească cea mai adecvată abordare pentru analiză.

În acest caz, ÎCCJ a constatat nulitatea căii de atac formulate de autorităţile fiscale, având în vedere că, prin cererea de recurs, acestea nu au înaintat critici concrete de nelegalitate cu privire la hotărârea primei instanţe, ci doar au reluat aspectele din întâmpinarea depusă în dosarul de fond. Ulterior, contribuabilul vizat, o companie internaţională care activează în domeniul bunurilor de larg consum, a recuperat sumele impuse nelegal de către autorităţile fiscale, precum şi cheltuielile de judecată.

„Această abordare a organelor fiscale este una des întâlnită în practică, iar noi încercăm constant să o corectăm în faza administrativă. Cu ajutorul acestei soluţii şi a altora similare, sper că vom reuşi să o descurajăm pe viitor, cu scopul aplicării corecte a principiilor preţurilor de piaţă”, a spus Bogdan Barbu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO