Companii

Desant britanic în infrastructura energetică a României. Rezolv Energy, companie deţinută de un mare fond de investiţii britanic, Actis: În 2025 vrem să ajungem să producem 8% din energia României

FOTO: www.123rf.com

FOTO: www.123rf.com

Autor: Sorin Pâslaru

21.06.2023, 20:27 5222

♦ Rezolv Energy, companie de proiect deţinută de un fond britanic de investiţii în infrastructură cu active de 20 de miliarde de euro, afirmă că este gata să investească peste un miliard de euro în câmpuri solare şi eoliene de mari dimensiuni în România pentru a ajunge la 8% din producţia de energie în următorii trei ani.

„Rezolv s-a lansat cu doar un an în urmă şi avem deja peste 2GW de ener­gie curată în stadiu avansat de dez­vol­tare în România: parcul eolian Dunărea Est & West, situat în judeţul Constanţa, în lo­calităţile Adamclisi & Deleni, cu o capacitate de 600MW; Dama Solar, situat în nord-vestul judeţului Arad, cu o capacitate de1.044MW şi par­cul eolian VIFOR din judeţul Bu­zău, situat în comunele Costeşti, Ghera­seni, Smeeni, Pogoanele, Luciu, Ţinteşti şi Cilibia, având o capacitate de 450MW. Aceşti 2GW vor acoperi aproximativ 8% din consumul de energie electrică al Ro­mâniei din 2025“, susţine Jim Campion, CEO al Rezolv Energy, un inginer britanic de 58 de ani.

Campion, care conduce de la Praga echipa Rezolv Energy special constituită pentru acest proiect, afirmă că a lucrat la proiecte în 85 de ţări ca inginer proiectant de sisteme energetice, iar în ultimii 20 de ani s-a specializat în proiecte de energie verde. El cunoaşte piaţa românească pen­tru că a mai dezvoltat un proiect eolian de 32 de turbine de 80 MW în Dobrogea, lângă Chirnogeni, prin firma EnerCap.

Rezolv a organizat la Praga la sfârşitul săptămânii trecute un eveniment de pre­zentare a planurilor sale pentru Europa Centrală şi de Est. Actis este un fond de investiţii puţin cunoscut în România. Prima ştire despre acest fond a apărut pe piaţa locală în noiembrie 2022, când Rezolv Energy a anunţat intrarea local prin pre­luarea unui proiect eolian în Buzău.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO