Companii

Diana Forest creste, dar nu scapa de pierderi

17.09.2003, 00:00 34



Compania Diana Forest din Bacau, care activeaza in industria prelucrarii lemnului, a avut pe primul semestru al anului vanzari de 6 mil. euro, aproape duble fata de intregul an 2002, ca urmare a extinderii capacitatilor de productie. Cu toate acestea, cheltuielile mari cu dobanzile la credite si cu includerea amortizarilor au dus la pierderi de 6,7 mil. euro.



Astfel, compania Diana Forest a avut primele sase luni ale anului curent vanzari in valoare de 222 mld. lei (circa 6 mil. euro), comparativ cu 85 mld. lei (2,7 mil. euro) pe intregul an 2002, arata raportul semestrial publicat de firma.



Diana Forest produce panouri de lemn, usi din fag si stejar si parchet triplustratificat.



Diana Forest este detinuta in proportie de 99% de compania spaniola Eurogalia, filiala industriala a grupului spaniol Empresarial Fadesa SA, care a cumparat de la statul roman pachetul majoritar de actiuni, in 1998.



Spaniolii de la Eurogalia au investit masiv in fabricile firmei de la Bacau si vor sa mentina ritmul investitiilor.



"De la preluarea companiei de catre grupul spaniol au fost facute investitii de circa 80 mil. euro prin deschiderea unor noi sectii de productie si in prezent exista un proiect pentru realizarea de noi investitii", a declarat pentru Ziarul Financiar directoarea de contabilitate Cristina Filip, fara a preciza insa valoarea noilor investitii.



Compania are 1.700 de angajati si peste 85% din productie este exportata in tari precum Spania, Germania, Danemarca, China, Italia.



Compania Diana Forest a primit in decursul primului semestru al acestui an un imprumut de circa 21 de milioane de euro de la compania mama din Spania, datoriile totale ale firmei ajungand astfel la circa 52 de milioane de euro.



Rezultatul financiar aferent primelor sase luni ale acestui an indica o pierdere de 6,7 mil. euro din care cea mai mare parte provine din care aproape 80% provine din pierderi financiare.



"In urma contractarii acestor imprumuturi au crescut semnificativ cheltuielile cu dobanzile, aceasta fiind cauza principala a pierderilor financiare inregistrate anul acesta. In plus, noile sectii productie care au fost deschise in decursul ultimilor ani nu sunt utilizate la capacitatea intergala si cheltuielile cu amortizarile sunt destul de mari", a explicat Filip.



Potrivit raportului financiar publicat de companie, pierderile au crescut continuu in ultimii ani, de la 11 mil. euro in 2000, la 16 mil. euro, anul trecut. Pe primul semestru al acestui an, pierderile inregistrate de companie au fost de 6,7 mil. euro, ceea ce inseamna ca daca tendinta pietei se va mentine, anul 2003 ar putea fi primul de restrangere a pierderilor.



Anul trecut, compania Diana Forest a fost pe punctul de a obtine o finantare in valoare de 14 mil. $ de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) insa proiectul nu a fost finalizat.



Compania are fabrica principala in Bacau, la Margineni, si mai detine o fabrica de furnir la Comanesti si una de cherestea la Onesti. Compania este listata la bursa Rasdaq si principalii sai concurenti sunt ITS & Co. din Onesti, Silvania din Satu Mare si Larodan din Baia Mare, pe segmentul de parchet triplustratificat si Brafor din Brasov, Petroforest din Piatra Neamt si Star Wood din Onesti pe segmentul de cherestea. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels