Companii

Din Arad în toată lumea. Trenuleţele de jucărie i-au dus pe nemţii de la Modelleisenbahn în topul celor mai mari exportatori

Din Arad în toată lumea. Trenuleţele de jucărie i-au...

Autor: Cristina Rosca

25.07.2016, 17:40 2109
Fabrica din Arad a nemţilor de la Modelleisenbahn, unde peste 200 de salariaţi produc trenuleţe de jucărie, a ajuns anul trecut în topul celor mai mari exportatori de pe piaţa din România, pe poziţia 447. Nemţii şi-au făcut astfel loc în top pentru prima dată, potrivit datelor ZF.
 
Modelleisenbahn, unul dintre cei mai mari producători de tre­nuleţe electrice din lume, a venit acum circa un deceniu în Ro­mânia şi a investit jumătate de milion de euro într-o uni­tate de pro­ducţie care trimite produsele „made in Arad“ în câteva zeci de ţări din toată lumea, potrivit ulti­me­lor date ale ZF.
 
Compania Modelleisenbahn cu se­diul în Arad a terminat anul trecut cu afaceri de 15,3 mil. lei (3,5 mil. lei), în scădere cu circa 7% com­parativ cu anul an­te­rior. Pro­fitul a rămas însă con­stant la circa jumătate de milion de lei.
 
Producţia de trenuleţe de ju­cărie se realizează, potrivit ulti­me­lor date ale ZF, în patru hale închiriate cu o suprafaţă totală de 4.400 mp. Echipamentele pentru realizarea produselor sub bran­duri precum Roco şi Fleis­ch­mann au fost aduse din Ger­ma­nia şi Austria.
 
Fabrica din Arad produce lo­co­motive, vagoane, dar şi com­po­nente precum piese electro­nice, ele­mente de conec­tare, lacuri şi vop­sele şi alte compo­nente de plas­tic fabricate cu ajutorul matriţelor, conform ultimelor date disponibile. În afară de România, grupul Model­leisenbahn mai are uni­tăţi de producţie în Austria şi Slovacia, un birou de inginerie fiind în Germania.
 
Anterior, oficialii companiei anunţau că au ales România pentru producţie, mai exact Aradul, datorită conexiunii bune a infrastructurii cu vestul şi datorită salariilor mici. Un avantaj a fost şi existenţa unei universităţi de profil în zonă.
 
Produsele nemţilor de la Modelleisenbahn sunt vândute şi în România, în special în magazinele specializate şi în cele online. Produsele se adresează însă pasionaţilor şi persoanelor cu venituri peste medie în contextul în care o locomotivă costă câteva sute de euro.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO