Companii

Distopia România: Consilierii din Gura Vadului au prelungit în 2021 PUZ-ul pentru Ferma Dacilor, pentru construirea unui restaurant, spaţii de cazari şi saună. Lucrările s-au făcut fără autorizaţie de construire, document care trebuia emis chiar de primărie

Distopia România: Consilierii din Gura Vadului au...

Autor: Roxana Petrescu

29.12.2023, 15:00 1745

Primarul spune că Ferma avea avizul Ministerul Turismului. Ministerul spune că nu e atribuţia lui să ceară documente, ci a primăriei.

La începutul anului 2021, Consiliul Local al comunei Gura Vadului a decis modificarea hotărârii 35/2016 astfel că perioada de valabilitate a PUZ-ului pentru investiţia “construire complex de agrement – Ferma Dacilor – restaurant, spaţii de cazari, pavilioane, saună, anexe gospodăreşti” a fost prelungită până la data intrării în vigoare a noului PUG al comunei.

“Secretarul general al comunei va comunica prevederile prezentei instituţiilor şi persoanelor interesate”, se arată în documentul de pe site-ul primăriei Gura Vadului. Documentul este semnat de consilierul local Ştefan Ardeleanu şi este contrasemat de secretarul general Adriana Iorga pe data de 12.01.2021.

Procedura este normală, spun avocaţii din domeniu, dar ceea ce este anormal este că lucrările desfăşurate ulterior s-au făcut în absenţa autorizaţiei de construire, document care trebuia emis tot de primăria comunei.

“PUZ-ul este un document anterior autorizaţiei de construire. În principiu, PUZ-ul se votează de consiliul local, iar autorizaţiile se eliberează de primării, dat propunerea pentru PUZ tot primăria o face”, spun avocaţii din domeniu.

“PUZ-ul este o documentaţie de urbanism, iar autorizaţia de construire este un document care autorizează o construcţie specifică pe fondul unei documentaţii de urbanism”, spun alţi avocaţi, subliniind că autorizaţia de construire este obligatorie.

"Nu au autorizaţie de construire. Au intrat în legalitate, în baza legii, în sensul că toate construcţiile după 2001, dar mai vechi de 3 ani, pot intra în legalitate făcând un raport de expertiză şi, bineînţeles, eliberarea unui certificat de edificare a construcţiei. Au intrat în legalitate în 2020. S-a făcut un PUZ, terenul respectiv a intrat în intravilan în baza acelui PUZ, iar ulterior au intrat în legalitate în baza acestor documente. Au construit fără autorizaţie", a declarat prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, citat de Agerpres.

PUZ-ul menţionat de prefect este un document din 2016, arată informaţiile pe de site-ul primăriei. Astfel, “prin hotărârea 35/2016 a consiliului local, a fost aprobat PUZ-ul prin introducerea în intravilan pentru zona mixtă-unităţi agro-zootehnice, instituţii şi servicii, agrement şi sport, a suprafeţei de 19.618 mp din extravilanul comunei Gura Vadului, T.10, P.318/3 proprietatea doamnei Cealâcu Alina Florentina, în vederea construirii obiectivului Construire complex agreement – Ferma Dacilor – restaurant, spaţii de cazare, pavilioane, saună, anexe gospodăreşti.” În 2016, proprietarii Fermei Dacilor obţinuseră avizul unic 2290/09.09.2016 emis de Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean Prahova.

"S-au edificat clădirile- pensiune şi restaurant şi spaţii de cazare, în timp (...) Nu am fost în control. (...) Acolo este proprietară o anumită doamnă din Bucureşti, am încercat să luăm legătura cu ea, nu s-a putut lua legătura cu ea. (...) A fost control inopinat", a declarat Nicolae Marius Sora, primarul comunei, citat de Agerpres. "Am vrut să verificăm existenţa acelor construcţii pe parte de urbanism. Proprietara sau cine e împuternicit a venit cu o autorizaţie de la Ministerul Turismului în care era specificat că sunt autorizaţi de Ministerul Turismului şi atunci am considerat că e autorizată această... Normal, ar fi trebuit să ceară o autorizaţie de funcţionare pe care nu au cerut-o", a declarat Nicolae Marius Sora, primarul comunei.

Autorizaţia menţionată de primar are numărul 31496 şi a fost eliberată pe data de 12.04.2018 de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (META).

La rândul său, strict pe domeniului turismului MEAT are Direcţia Generală de Turism, căreia îi sunt subordonate Direcţia de Marketing şi Dezvoltare, Direcţia de Control şi Direcţia de Autorizare şi Monitorizare. Mai departe, Direcţia de Control are în subordine Serviciul Control Turism şi Serviciul Analiză de Risc şi Monitorizare. Coordonatorul activităţilor de turism din cadrul MEAT este Lucian Ioan Rus, secretar de stat, care anterior acestei funcţii a fost directorul executiv al companiei Raisa Prod, din domeniul alimentar. Directorul Direcţiei Control/Direcţia Generală Turism/ MEAT este George Bogdan Borună, cu o experienţă mai solidă în domeniul turismului.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în vederea procedurii de clasificare, în situaţia dată, nu avea atributul de a solicita alt tip de documente, cum ar fi autorizaţia de construcţie, certificatul de urbanism sau autorizaţia de securitate la incendiu, emiterea şi verificarea acestora fiind în competenţa primăriei comunei Gura Vadului şi a ISU Prahova”, a comunicat instituţia.

Singurele documente depuse de Ferma Dacilor la META în vederea obţinerii clasificării au fost o cerere standardizatăşi un certificat constatator (forma extinsă) emis de Oficiul Registrului Comerţului, din care să rezulte activităţile autorizate a fi desfăşurate la punctul de lucru şi codul/codurile CAEN corespunzătoare, pentru structura de primire turistică respectivă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO