♦ Anul 2021 a adus cea mai intensă activitate de tranzacţionare din ultimii cinci ani: anul trecut a fost un an bun pentru cei care şi-au vândut locuinţele, cererea depăşind 180.000 de unităţi individuale vândute la nivel naţional, o creştere anuală de 49%.
Cererea mare pentru locuinţe în oraşe precum Bucureşti sau Cluj alături de o scădere a ofertei în acestea din lipsă de noi proiecte pun o presiune tot mai mare pe preţuri, care doar pe final de an au urcat cu 11% în Capitală.
„Presiunea asupra persoanelor care caută o locuinţă a crescut, în condiţiile creşterii cererii, resimţită pe parcursul întregului an. Un factor determinant al scăderii ofertei din piaţa secundară este legat de faptul ca persoanele interesate de achiziţia unei noi proprietăţi (în principal de apartamentele cu 3-4 camere şi case) nu mai vând proprietăţile pe care le deţin deja şi le transformă în investiţii imobiliare sau le transmit membrilor familiei. Scăderea ofertei în piaţa secundară nu a fost compensată de locuinţele noi finalizate. Constatăm o tendinţă de încetinire a construcţiilor rezidenţiale, în ultimii 3 ani“, a spus Dorel Niţă, director executiv ValorEasy. Dorel Niţă a fost anterior head of research pentru Imobiliare.ro.