Companii

Dorel Niţă, ValorEasy: Scăderea ofertei de locuinţe începe să pună presiune pe piaţă

Dorel Niţă, ValorEasy: Scăderea ofertei de locuinţe...

Autor: Bogdan Alecu

01.02.2022, 16:40 371

♦ Anul 2021 a adus cea mai intensă activitate de tranzacţionare din ultimii cinci ani: anul trecut a fost un an bun pentru cei care şi-au vândut locuinţele, cererea depăşind 180.000 de unităţi individuale vândute la nivel naţional, o creştere anuală de 49%.

Cererea mare pentru locuinţe în oraşe precum Bucureşti sau Cluj ală­turi de o scădere a ofertei în acestea din lipsă de noi proiecte pun o pre­siu­ne tot mai mare pe preţuri, care doar pe final de an au urcat cu 11% în Capitală.

„Presiunea asupra persoanelor care caută o locuinţă a crescut, în con­di­ţiile creşterii cererii, resimţită pe par­cur­sul întregului an. Un factor deter­minant al scăderii ofertei din piaţa secun­dară este legat de faptul ca persoanele interesate de achiziţia unei noi proprietăţi (în principal de apar­ta­mentele cu 3-4 camere şi case) nu mai vând proprietăţile pe care le deţin deja şi le transformă în investiţii imobiliare sau le transmit membrilor familiei. Scă­derea ofertei în piaţa secundară nu a fost compensată de locuinţele noi fina­lizate. Constatăm o tendinţă de încetinire a construcţiilor rezidenţiale, în ultimii 3 ani“, a spus Dorel Niţă, direc­tor executiv ValorEasy. Dorel Niţă a fost anterior head of research pentru Imobiliare.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO