Companii

Două noi fonduri de investiţii, Early Game Ventures II şi BoldMind, primesc 50 mil. euro din PNRR. Comitetul de Investiţii al Guvernului României a aprobat finanţarea

Două noi fonduri de investiţii, Early Game Ventures II...

Autor: Cristina Roşca

28.02.2024, 22:21 321

Fondurile de investiţii Early Game Ventures II şi BoldMind au primit aprobarea Comitetului de Investiţii desemnat de Guvernul României pentru a accesa o sumă totală de 50 milioane euro din PNRR. E vorba de bugetul de 400 mil. euro menit a încuraja investiţiile în companii mici şi medii din România.

În următoarele luni va avea loc semnarea acordurilor de contribuţie dintre FEI şi administratorii de fond.

“În şedinta de lucru din 28 februarie 2024, Comitetul de Investiţii desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri de capital de risc pentru Rezilienţă (Recovery Equity Fund sau REF) a aprobat finanţarea a două noi fonduri de investiţii care vor primi o alocare prin PNRR. Gestionat de către Fondul European de Investiţii, instrumentul de capital de risc al PNRR finanţează investiţii în întreprinderi mici şi mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie şi proiecte de infrastructură”, se arată în anunţul de pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Iniţiativa de capital de risc din PNRR este administrată de Fondul European de Investiţii, însă în proces fondurile de private equity şi VC trebuie să primească aprobarea atât din partea FEI, cât şi a Comitetului de investiţii desemnat de Guvernul României.

Conform datelor ZF, cu cele două nume noi, Early Game Ventures II şi BoldMind, sunt în total opt fonduri de investiţii care au primit ok-ul pentru a accesa bani din bugetul PNRR. AMC V (fond al ACP), Innova 7, Booster Capital şi Mozaik Investments se numără printre numele anunţate anterior.

„Aprobarea de astăzi reprezintă un pas important în implementarea iniţiativei de capital de risc din cadrul PNRR, sprijinind, în acelaşi timp, realizarea următorului jalon aferent din cadrul PNRR. Până acum, incluzând aprobările susmenţionate, Comitetul a aprobat opt investiţii în valoare de 175 milioane euro, iar fondurile au investit aproximativ 60 milioane euro în companii româneşti în 2023. Eforturile complementare de facilitare a accesului la finanţare pentru dezvoltarea IMM-urilor noastre, care în momentul acesta sunt în plină desfăşurare, nu vor contribui doar la diversificarea mixului de producţie şi servicii oferite de România, dar ne vor creşte competitivitatea şi atractivitatea de ţară pentru alţi investitori”, a spus Teodora Preoteasa, secretar de stat al MIPE.

Bugetul total din PNRR alocat fondurilor de investiţii este de 400 mil. euro, sumele urmând a fi împărţite între beneficiari până la jumătatea lui 2026. Estimarea este că circa 20 de fonduri vor accesa aceşti bani, sumele urmând a diferi de la un beneficiar la altul. Apelul pentru selecţia intermediarilor financiari a fost lansat în august 2022, iar deja aproape o jumătate din bani au fost împărţiţi.

Conform documentelor publicate de Fondul European de Investiţii (FEI) când a făcut apelul către fonduri, e nevoie ca 30% din suma totală strânsă de un fond să vină de la investitori privaţi. Alte 20% trebuie să vină de la investitori instituţionali, autorităţile acordând maximum 50% din suma totală din banii din PNRR. Banii din surse private, spun jucătorii din domeniu, sunt tot mai greu de strâns pentru că, spre deosebire de anii anteriori, există o reticenţă a investitorilor într-o perioadă în care recesiunea e pe buzele tuturor.

Cu banii obţinuţi acum din PNRR, Fondul Early Game Ventures II va continua strategia de investiţii în tehnologie a primului fond administrat de aceeaşi echipă, care a beneficiat de o contribuţie prin instrumentul financiar de equity finanţat prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020 şi care a încheiat perioada principală de investiţii, scrie pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

BoldMind este primul fond cu investitori instituţionali administrat de echipa condusă de investitorul român Dragos Roşca. Echipa are o strategie diversificată de investiţii în companii aflate în stadiul de creştere accelerată.

Dragoş Roşca este un investitor cunoscut pentru că a fost acţionar în companii precum OptiBLU sau Smartree. El a condus anterior fondul Gemisa Investments.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO