Companii

Dragoş Damian, CEO Terapia: Ar trebui sa fie lege ca fiecare primar de oraş mare să fie obligat să deschidă cel puţin o fabrică pe an de mandat şi să nu mai aibă voie să candideze din nou daca n-a făcut-o

Opinie

Dragoş Damian, CEO Terapia: Ar trebui sa fie lege ca...

Autor: Dragos Damian

19.01.2022, 12:00 3710

Fabrici noi peste tot pana in 2030 daca nu mai vrem crize economice, spune Dragoş Damian, CEO Terapia, într-o opinie publicată pe pagina lui de Facebook.

Se tem unii politicieni ca urmeaza o criza economica. Lasand la o parte definitia “tehnica” a crizei - economistii au sa spuna ca nu se pune problema inca, vine stagnare, recesiune, etc., adica avem timp sa asteptam cu gura cascata - cu totii constatam ca suntem in criza economica deja, marii operatori industriali simt asta din septembrie, cand au venit notele de plata la utilitati si de cand alte tari in UE deja compensau preturile uriase care loveau industria. Suntem intr-o criza economica cauzata de preturile la utilitati care fac ca populatia sa saraceasca si ca operatorii industriali sa devina si mai necompetitivi.

Economia Romaniei creste? O economie care pierde 100 de mii de muncitori pe an care pleaca in vest, o economie de consum din import care adanceste toate deficitele, o economie care creste din inflatie – pe care au “cerut-o” romanii pentru ca nimeni nu le-a spus sa fie cumpatati, sa nu cheltuie in 2021 in razbunare tot ce au economisit in 2020, o economie sfasiata de pandemie pentru care se cheltuie zeci de miliarde fara cap - nu este nimic sustabil la acest tip de economie.

Insa, in aceeasi zi in care apar declaratiile politicienilor ingrijorati, cea mai buna veste este ca o companie de piese auto pregateste o investitie de 165 milioane de lei in Lugoj, extinde productia in Romania si creaza inca 300 de joburi pe langa cele 2500 existente. De notat ca a primit si ajutor de stat, sunt oameni in Guvern care stiu ce trebuie sa faca. Cea mai buna veste din Lugoj, Romania, este ca se creaza joburi si raman bani in tara.

Asadar gata cu prostiile, politicienii sa lase politicianismele si sa intre intr-o competitie de atragere in urmatorii 10 ani de investitii de productie industriala, FABRICI si UZINE, ca sa ne intelegem bine. Am culcat la pamant vreme de 25 de ani 7500 de fabrici si uzine, este momentul sa punem in locul lor altele.

Ar trebui sa fie lege ca fiecare primar de oras mare sa fie obligat sa deschida cel putin o fabrica pe an de mandat si sa nu mai aiba voie sa candideze din nou daca n-a facut-o. Ar trebui sa fie lege ca fiecare premier si presedinte de partid sa aiba consultant un director de fabrica cu minim 1000 de angajati, pentru a intelege exact cat de sustenabila si anti-criza economica este o industrie care produce pentru consum domestic si export.

Si e timpul ca politicienii, profesorii de economie si consultantii care s-au prins deabia in 2022 ca nu mai producem mai nimic in Romania sa se retraga o vreme, sa stea linistiti .

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO