Companii

Dragoş Damian, CEO Terapia: Construim cu 6 mil. euro fonduri proprii un depozit de produse finite

ZF Reindustrializarea României 2024

Dragoş Damian, CEO Terapia: Construim cu 6 mil. euro...

Autor: Mirabela Tiron

27.05.2024, 13:14 146

Dragoş Damian, CEO al fabricii de medicamente Terapia din Cluj, a spus că a demarat construcţia unui depozit de produse finite, o investiţie de 6 mil. euro din fonduri proprii.

"Acest depozit este semirobotizat, semiautomatizat. Industria farmaceutică este o ramură strategică, marile puteri economice din UE, din America, Japonia, au a treia sau a patra  dimensiune în PIB care vine din farma şi un excedent de balanţă. Este o industrie care are nevoie de ajutorul autorităţilor.  Sunt  3 probleme: durata de autorizare a investiţiilor industriale, sistemele de sprijin de ajutor de stat pentru finanţare, iar al treilea lucru extrem de grav este resursa umană", a declarat el în cadrul conferinţei ZF Reindustrializarea României 2024.

El a mai spus că sunt foarte multe corporaţii care au bani şi nu au nevoie de ajutor de stat, dar pentru aceste companii ca postinvestiţie ar fi bine să existe scheme de ajutor, de exemplu energie pe gratis,  adică parte din investiţia făcută să fie plătită sub această formă.

"Nu am nevoie de ajutor de stat ca să aduc o investiţie de pentru 20 mil euro într-o fabrică nouă, dar mi -ar prinde bine o schemă mai relaxată de taxe şi impozite, acela să fi ajutorul. Asta fac alte ţări, au sisteme hibride, România are un sistem de-a da ajutor de stat înainte de investiţie,  problema este prioritizarea strategică, s-ar putea să pierzi din vedere industrii puternice. Dacă este o planificare strategică pentru investiţii atunci România va merge mai departe"

El a mai precizat că trebuie găsită rezolvare la problema resursei umane. "Din păcate cei care au investit în România nu au investit şi în  dezvoltarea de resursa umană, s-au închis şcolile profesionale, dacă nu ne putem mâna în acel directorat de la Guvern să dezvoltăm resursa umană, să spunem ce avem nevoie, dacă nu dăm o direcţie statului degeaba ai ajutor de stat, un plan stratgic pentru că nu ai oameni care să ducă mai departe strategia"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24