Companii

Dragos Rosca, Gemisa: Companiile arata performante similare celor din anii '97-'99

Dragos Rosca, Gemisa: Companiile arata performante similare celor din anii '97-'99

Dragos Rosca, CEO al fondului de investitii Gemisa Investments

02.07.2009, 15:26 96

 

"Cele mai multe fonduri au dificultati in a evalua companiile si a lua decizii de investitii intr-un mediu de business care este fundamental schimbat fata de cel cu care au fost obisnuiti in ultimii patru - cinci ani. Practic, companiile arata performante similare celor din anii '97-'99, cu vanzari in scadere, pierderi operationale si actiuni de restructurare, iar managerii de investitii nu prea stiu cum sa incadreze aceste situatii in modelele de calcul pentru stabilirea parametrilor tranzactiilor", afirma Rosca.

Gemisa are in prezent in portofoliu zece companii, printre care Diagnosis (clinici medicale), Egibo (care anul trecut a fuzionat cu Sport Distribution Group), Miniblu, Optical Network, Fleet Management Services, firma cu activitati de recrutare Business Intelligence Alliance (BIA) si Optical Network.
In primele cinci luni ale acestui an, cifra de afaceri a companiilor din portofoliu a fost de circa 43 mil. lei (10,7 mil. euro), similara cu cea din aceeasi perioada a anului trecut in lei si cu circa 10% mai mica in euro. Anul trecut, acestea au avut afaceri de 28-29 mil. euro.
 
Intarziere la plata
"In cadrul grupului sunt insa variatii consistente, de exemplu in domeniul comertului cu amanuntul si al distributiei de bunuri nealimentare unde scaderea a fost mai accentuata. Pe de alta parte, sunt companii care au continuat sa inregistreze crestere, fapt care pe ansamblu a compensat partial efectele crizei", afirma Rosca. El mai spune ca numarul clientilor cu intarzieri la plati este in crestere, ceea ce afecteaza fluxul normal de lichiditati. "Exista domenii unde fata de anul trecut au aparut probleme la incasarea banilor", afirma Rosca.
La nivelul companiilor la care Gemisa are actiuni au existat ajustari de costuri si de "o maniera mai gresiva", care in unele cazuri au presupus reduceri de personal. Exista insa si companii la care nu a fost necesara o astfel de strategie, vanzarile crescand de la inceputul anului.
In legatura cu evaluarile actuale ale companiilor, corectate sever de criza economica, Rosca spune ca sunt "mai realiste" decat cele de acum 6-9 luni, insa chiar si asa exista mari diferente intre cei ce vor sa vanda si potentialii cumparatori.
 
Evaluari mai realiste
"Cumparatorii ar vrea sa plateasca foarte putin pe afaceri bune sau cu risc scazut, iar cei care au afaceri bune nu vor sa vanda acum, sau daca au intentia sa vanda doresc sa obtina un pret rezonabil. Pe de alta parte, exista numeroase afaceri ieftine la vanzare, insa situatia lor financiara este extrem de grava si doar fonduri de mare risc, specializate in restructurare ar putea fi interesate de astfel de tranzactii", este de parere seful Gemisa.
Fostul consultant al Roland Berger nu vede nicio amenintare pentru afacerile fondurilor de investitii, poate doar riscul ca in 9-12 luni criza sa treaca si fondurile sa nu fi valorificat oportunitatile de investitii existente in prezent.
"Exista o oarecare stabilizare in prezent in comparatie cu trimestrul patru din 2008 si primul triemstru din 2009, cand aproape totul mergea in jos, insa este o stabilizare fragila si la un nivel scazut de business", adauga Rosca.
Gemisa a pornit la drum in 2004 ca un fond de investitii care targeteaza start-up-urile si afacerile de mici dimensiuni. In spatele Gemsia se afla actionarii grupului A&D Pharma, oamenii de afaceri Michel Eid, Ludovic Robert, Roger Akoury si Walid Abboud.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO