Companii

Drees & Sommer, project management imobiliar de 3 mil. EURO

15.10.2008, 17:05 420

Compania germana Drees & Sommer, specializata pe servicii de project management pentru proiecte imobiliare, va ajunge anul acesta la o cifra de afaceri de aproape trei milioane de euro, in crestere cu 10% fata de anul trecut, desi numarul angajatilor a scazut de la 53 la 43 de oameni de la inceputul anului.

Drees & Sommer este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de project management, alaturi de firme precum Gleeds sau Gardiner & Theobald.
"Acum doi ani eram peste 60 de persoane, dupa ce am inregistrat o crestere foarte rapida si am facut compromisuri la calitate, acceptand toate ofertele din piata. In plus, fluctuatia de personal este foarte mare, de aproximativ 50% in decurs de 18 luni, dupa cum am calculat noi intre 2006 si 2007", explica Renate Kramer, managing director al Drees & Sommer Romania.
Printre cele mai importante proiecte ale companiei se numara servicii oferite dezvoltarii a peste 20 de magazine Kaufland, cele doua cladiri dezvoltate de catre Premiumred in apropierea Pietei Victoria din Capitala si, mai nou, project management pentru dezvoltarea a patru cladiri de birouri in cadrul proiectului Sema Parc, realizat de catre River Invest. Compania activeaza pe piata locala din 1996.
Marja de profitabilitate a firmei este in jurul valorii de 7%, astfel ca Drees & Sommer va inregistra in acest an un profit de peste 200.000 de euro, in conditiile in care investitiile in pregatirea personalului se ridica la aproximativ 60.000 de euro anual.
Potrivit celor mai recente informatii, firmele de specialitate percep comisioane din valoarea totala a investitiei, care pot ajunge la 4% in cazul proiectelor de mici dimensiuni si scad catre 1,8% - 2% pentru dezvoltarile de cateva zeci de milioane de euro.
Serviciile de project management contribuie cu circa 65% la cifra de afaceri a companiei, restul fiind completat de controllingul pentru diferite institutii financiare si de catre due dilligence-ul tehnic.
Firmele conexe activitatii imobiliare ar putea fi la randul lor afectate de criza financiara internationala, care ar putea reduce numarul de proiecte incepute. "Nu mai crestem cat cererea din piata. Va avea loc o maturizare, astfel ca vor fi poate mai putine proiecte, dar acestea vor fi mai complexe. Dezvoltatorii, chiar si cei romani, s-au profesionalizat in ultimii doi ani si fac outsourcing pentru servicii de project management", spune reprezentantul Drees & Sommer.
Compania nu ofera servicii doar dezvoltatorilor imobiliari, ci si altor companii, precum producatorul de mezeluri Reinert, care a fost asistat la constructia fabricii de la Feldioara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO