• Leu / EUR4.9459
  • Leu / GBP5.7464
  • Leu / USD4.6730
Companii

E.ON face primii paşi în proiecte eoliene: 3 parcuri de 200 mil. €

E.ON face primii paşi în proiecte eoliene: 3 parcuri de 200 mil. €

Autor: Roxana Petrescu

21.09.2010, 23:52 418

E.ON Regenerabile România, companie care are sediul la Iaşi şieste deţinută de grupul german de utilităţi E.ON, are în dezvoltaretrei proiecte eoliene, cu o capacitate instalată totală de peste100 MW, pentru finalizarea cărora ar trebui să investească 180-200de milioane de euro, în condiţiile în care compania va decide săutilizeze echipamente noi.
Potrivit datelor Transelectrica, toate cele trei parcuri suntlocalizate în regiunea Moldovei, la Vaslui. De altfel, chiar pepagina de internet de prezentare a companiei E.ON RegenerabileRomânia se preci­zează faptul că societatea este concentrată pevalorificarea potenţialului eolian din zona Moldovei.
Reprezentanţii E.ON nu au dorit să comenteze aceste informaţii pânăla închiderea ediţiei.

Potrivit datelor Transelectrica, trans­por­tatorul naţional deenergie electrică, la începutul lunii august, nemţii aveau avize deracordare la reţea pentru trei parcuri eoliene, de câte 30, 46 şirespectiv 36 MW, toate cele trei parcuri fiind localizate în zonedin Vaslui. Astfel, parcul de 30 MW ar urma să fie localizat înzona comunelor Fălciu-Berezeni, cel de 46 MW va fi amplasat laRoşieşti iar cel de 36 MW ar urma să fie construit laVetrişoara.
Obţinerea avizului tehnic de racordare este una dintre fazeleincipiente în ceea ce priveşte realizarea unui parc eolian. Dupăaceastă etapă mai urmează obţinerea acordului de mediu, aautorizaţiilor de înfiinţare şi de cons­trucţie.

Ulterior se încheie contractul de racordare la reţea şi are locpunerea sub tensiune a capacităţilor pentru ca în cele din urmăAutoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)să elibereze licenţa de producţie a energiei, se arată în PlanulNaţional de Acţiune în domeniul Energiei din Surse Regenerabilepublicat pe site-ul Ministe­rului Economiei.
Potrivit datelor Transelectrica, cele trei parcuri ar urma să fieconectate la reţeaua de distribuţie operată de E.ON Moldova.
Dincolo de proiectele eoliene din Vaslui, E.ON mai este implicat peplan local într-un proiect de producere a energiei din surseconvenţionale, mai precis din huilă. Centrala este localizată laBrăila, iar investiţia de 1,2 miliarde de euro în unitatea de 800MW, mai mare decât un reactor nuclear al centralei de la Cernavodă,ar urma să fie făcută alături de italienii de la Enel şi de statulromân reprezentat prin Termoelectrica în baza unui parteneriatsemnat încă din vara anului 2008.
Potrivit celor mai recente declaraţii din partea reprezentanţilorE.ON, proiectul nu este blocat, ci se află, şi la doi ani dupăsemnarea partene­riatului, în faza de analiză, motivul invocatfiind cel al schimbărilor care au avut loc pe piaţa energiei, darşi al crizei.

În afară de E.ON, mai multe nume mari au intrat în afacerile cuenergie eoliană pe plan local, printre investitori numărându-secehii de la CEZ, italienii de la Enel, austriecii de la Verbund,germanii de la RWE sau Energias de Portugal. Tot­odată,antreprenori români au văzut po­ten­ţialul acestui business,printre nu­mele cunoscute numărându-se Emanuel Munt­mark, om deafaceri suedez de origine română, dar şi Sebastian Ghiţă, cunoscutpe piaţa locală mai ales prin afacerea Asesoft, dar şi pentrupreluarea Flanco, retailer de electronice şi electro­casnice.
E.ON a intrat pe piaţa locală în 2005 prin achiziţia pachetelormajoritare de acţiuni de la fostele Distrigaz Nord şi ElectricaMoldova, companii de distri­buţie şi furnizare a gazelor naturale,res­pectiv a energiei electrice. Deocamdată, acestea reprezintăprincipalele active pe care nemţii le au în România.

Ce parcuri eoliene dezvoltă E.ON
n În zona comunelor Fălciu-Berezeni ar urma să fie construit unparc de 30 MW.
n La Roşieşti, E.ON are planuri pentru un parc eolian de 46MW.
n La Vetrişoara, grupul plănuieşte realizarea unui parc de 36MW.
n Toate localităţile sunt în judeţul Vaslui, acolo unde E.ONcontrolează reţeaua de distribuţie a electricităţii.
n Investiţia ar putea ajunge până la 200 de milioane de euro încazul în care grupul va decide să folosească echipamente noi.
Sursa: Transelectrica

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9459
Diferență: -0,0243
Ieri: 4.9471
Azi: 4.6730
Diferență: -0,3731
Ieri: 4.6905
Azi: 5.7464
Diferență: -0,4073
Ieri: 5.7699
Azi: 4.8803
Diferență: -0,3492
Ieri: 4.8974