Companii

Economia României a avansat puternic în ultimii ani, dar investiţiile sunt la 75% faţă de 2008

Economia României a avansat puternic în ultimii ani,...

Autor: Iulian Anghel

13.02.2019, 07:17 509

Faţă de o creştere a economiei cu care s-a mândrit în ultimii ani, România a avut creşteri de investiţii (formarea brut de capital fix) mai degrabă fragile, nivelul acestora continuând să se plaseze cam la 75% faţă de vârful atins în 2008, spre deosebire de celelalte economii emergente din regiune care au ajuns şi la 120% faţă de 2008.

Potrivit ultimului raport asupra inflaţiei publicat marţi de BNR, odată cu îmbunătăţirea condiţiilor de cerere, începând din anul 2014, segmentul construcţiilor de clădiri a consemnat o redresare. Dar aceasta “nu a reuşit însă decât să limiteze amplitudinea ecartului investiţiilor în construcţii faţă de nivelul maxim precriză, până la circa minus10 la sută în anul 2017, dată fiind absenţa tracţiunii din partea construcţiilor inginereşti”. Nici 2018 nu pare a schimba această imagine, având în vedere că în primele 11 luni construcţiile noi şi reparaţiile capitale s-au restrâns cu peste 6% în volum. Potrivit sursei citate, filiera echipamentelor, situaţia este şi mai puţin favorabilă – nivelul investiţiilor se plasa în anul 2017 cu circa o treime sub cel înregistrat în anul 2008.

Sectorul agricol a beneficiat în schimb de investiţii robuste (antrenate de absorbţia fondurilor europene, dar şi de prezenţa pe plan local a unor importanţi operatori internaţionali, care au urmărit să îşi amelioreze capacitatea logistică), reprezentând în medie, în perioada 2014-2017, circa 9 la sută din formarea brută de capital fix a economiei.

Investiţii substanţiale s-au realizat şi în ramuri industriale care s-au evidenţiat pozitiv în perioada postcriză pe multiple paliere (producţie, exporturi şi/sau angajări), precum industria mijloacelor de transport, cea a echipamentelor electrice, ramura de maşini şi echipamente şi cea a cauciucului şi maselor plastice.

Pe ansamblu, deşi economia României a crescut peste avansul economiilor emergente din regiune, investiţiile au fost mult mai modeste fapt ce se va reflecta în creşterea viitoare. Deja Banca Mondială estimează că, în vreme ce creşterea economică va merge în jos în România, în Polonia, Cehia sau Ungaria ea se va întări. Banca Mondială, într-un raport din ianuarie, vede o creştere economică în 2018 de 4,1% în România, 5% în Polonia şi 4,6% în Ungaria. Anul acesta, potrivit sursei citate, România va creşte cu 3,5%, Polonia cu 4%, iar Ungaria cu 3,2%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO