Companii

Ecuaţia zilei: Când se va vedea în factura la gaze ieftinirea de trei ori a barilului de petrol?

Eric Stab, chairman & CEO GDF SUEZ Energy România

Eric Stab, chairman & CEO GDF SUEZ Energy România

Autor: Roxana Petrescu

11.02.2016, 00:04 2771

Odată cu scăderea abruptă a barilului de petrol, care în acest moment a ajuns să se tranzacţioneze la o valoare de trei ori mai mică faţă de maximul din vara anului 2014, preţul gazelor s-a înscris şi el pe o puternică pantă descendentă. Dacă în ultimele trei luni din 2014 media de preţ pentru gazele naturale era de 24 de euro/MWh, ieri la bursa de la Viena gazul ajunsese la o valoare de 13 euro/MWh.

Cum se traduce acest lucru în facturile plătite de consumatorii români în contextul în care scăderea cererii interne de gaze naturale a dus aproape la eliminarea importurilor ruseşti în 2016? A ajuns gazul din import mai ieftin decât cel produs local? Sunt ruşii dispuşi să negocieze mai mult doar pentru a-şi securiza un loc în piaţă?

Eric Stab, chairman & CEO GDF SUEZ Energy România, va încerca să răspundă la toate aceste întrebări în calitate de speaker la cea de-a cincea ediţie a ZF Power Summit, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate industriei de profil, care anul acesta se va desfăşura în perioada 22-23 februarie, la hotelul Radisson Blu, sala Atlas, Bucureşti. Dacă şi în 2015 consumul de gaze a scăzut cu aproape 10%, care ar putea fi soluţiile pentru stimularea cererii?

În timp ce pentru gazul din Marea Neagră se lucrează deja la rute de export, două din trei locuinţe din România se încălzesc sau îşi prepară mâncarea la butelie sau la foc cu lemne. O casă are de aşteptat jumătate de an pentru a fi conectată la reţeaua de gaze. În oraşe cheie, cum este cazul Constanţei, doar una din cinci locuinţe este racordată la reţeaua de gaze. În timp ce lemnele ard şi buteliile se schimbă, la nivelul anului 2015 s-a consumat cu aproape 34% mai puţin decât în 2008.

Cine este responsabil pentru construcţia infrastructurii de gaze din România astfel încât să fie posibilă conectarea a cât mai multor consumatori? Care este situaţia pe plan european? În contextul în care gazul natural este o resursă limitată este de preferat trecerea la un sistem de încălzire bazat pe energie electrică? Eric Stab, unul dintre cei mai puternici executivi din sectorul gazelor naturale, a acceptat invitaţia lansată de ZF pentru o nouă rundă de dezbateri în cadrul ZF Power Summit, evenimentul care în perioada 22-23 februarie va concentra elita unui sector de 30 mld. euro.

ZF Power Summit. Două zile. Totul despre energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO