Companii

Eli Lilly este rezervata cand vine vorba de evolutia vanzarilor

01.07.2005, 16:50 22

Filiala romaneasca a companiei farmaceutice americane Eli Lilly, cu vanzari anuale de aproape 14 miliarde de dolari (11,3 miliarde de euro) anul trecut, a inregistrat o cifra de afaceri de 8,4 milioane de euro (304 mld. lei) pe primul trimestru, conform datelor Cegedim citate de companie.

Cota de piata a companiei a fost de 2,7% in ultimul an incheiat la sfarsitul primelor trei luni, potrivit acelorasi surse.

"Nu as putea sa fac o estimare a vanzarilor pe intreg anul, trebuie consolidate intai rezultatele pe primul semestru. Cu toate acestea, nu este exclusa mentinerea cifrei de afaceri la nivelul anului trecut", a precizat Marius Savu, directorul general al companiei si presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Rezultatele sunt in linie cu asteptarile initiale, a mai spus Savu.

Pe primul trimestru, vanzarile Eli Lilly de pe piata romaneasca au fost impulsionate, la fel ca intreaga piata, de nivelul compensarii consumului de medicamente. Incepand cu al doilea trimestru, pe masura ce au aparut primele semnale ale crizei din sistem, piata a scazut gradual, de la luna la luna.

"Renuntarea la compensarea cu 90% a determinat, spre exemplu, reducerea la jumatate a vanzarilor medicamentului Evista, destinat tratarii osteoporozei la femeile cu varsta de peste 60 de ani", a spus Savu. Evista este un produs farmaceutic patentat al Eli Lilly. "Cu toate acestea, speram intr-o rezolvare a crizei pana la sfarsitul acestui an", a mai sustinut Savu.

Compania americana a incheiat recent un parteneriat cu producatorul roman de oncologice Sindan Bucuresti, ce prevede productia in Romania a medicamentului Gemzar. Varianta romaneasca se numeste Gemcitabina Sindan, si are un pret cu aproximativ 20% mai redus decat al medicamentului original, care pana in prezent era importat. Gemzar este un produs protejat de patent pentru inca doi ani, iar Sindan este prima companie din lume care produce un produs patentat al Eli Lilly.

"Deocamdata intentionam sa ne consolidam colaborarea cu cei de la Sindan, si nu avem in vedere realizarea altor parteneriate pe termen scurt. De curand, Gemcitabina Sindan a primit aprobarea pentru extinderea ariei de utilizare in tratamentele oncologice", a explicat Savu.

Standardele tratamentelor de specialitate din Romania s-au imbunatatit simtitor in ultimii ani, conform sefului Eli Lilly Romania. "Pacientii romani au ocazia, acum mai mult decat in anii trecuti, de a face comparatie cu ce se intampla in tarile vestice", a relatat acesta.

Eli Lilly a fost infiintata in 1876, avand in prezent peste 44.000 de angajati in intreaga lume. Portofoliul companiei cuprinde blockbustere, produse cu vanzari de peste un miliard de dolari anual, cum ar fi Zyprexa, medicamentul destinat tratarii schizofreniei, care a inregistrat vanzari mondiale de 4,4 miliarde de dolari (3,5 mld. euro) in 2004.

Competitorii companiei pe piata romaneasca sunt gigantii industriei farmaceutice, precum Pfizer, GlaxoSmithKline, Novartis sau Hoffmann La Roche.

Piata farmaceutica a suferit o contractie de aproximativ 20% in luna aprilie, raportat la luna precedenta, dupa care luna mai a adus la randul ei o alta scadere de 15-20% a consumului de medicamente, conform companiilor din piata. Aceasta evolutie a afectat afacerile majoritatii jucatorilor din piata. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO