Companii

Emil Pop, Rehau: Infrastructura mareste cu 20% piata de tubulatura

Emil Pop, Rehau: Infrastructura mareste cu 20% piata de tubulatura

Emil Pop, directorul general al Rehau: Anul acesta a crescut puternic numarul contractelor de furnizare de tubulatura de drenaj, geogrile si geosintetice, produse utilizate pentru reabilitarea strazilor.

05.09.2006, 18:07 164

Concernul german Rehau, unul dintre principalii furnizori de tevi pentru retelele de gaze sau alimentare cu apa, intentioneaza sa investeasca in construirea unei a doua fabrici de profil de la Sibiu, pe fondul unei cereri tot mai mari de echipamente de acest gen pe piata romaneasca. Lucrarile de reabilitare si modernizare a soselelor din Bucuresti si inceperea marilor proiecte de infrastructura rutiera se estimeaza ca vor creste piata de tubulatura cu circa 20% anul acesta, pana la 50 mil. euro, potrivit unor jucatori de pe piata.
Valoarea investitiei Rehau intr-o noua fabrica la Sibiu ar putea ajunge la circa 10 mil. euro.
De la intrarea pe piata, in 1996, grupul german a investit pana acum peste 13 mil. euro. Compania a fost prezenta cu structuri de vanzari pana in 2003, cand a fost finalizat proiectul de investitii de 5,5 mil. euro pentru o fabrica de tubulatura din PVC si polietilena la Sibiu. In primul semestru, filiala locala a Rehau a inregistrat in primul semestru o rata de crestere a afacerilor in Romania cu 20%, potrivit unor surse de pe piata.
"Anul acesta a crescut puternic numarul contractelor de furnizare de tubulatura de drenaj, geogrile si geosintetice, produse utilizate pentru reabilitarea strazilor. Am livrat produse pentru reabilitarea autostrazii Bucuresti-Pitesti, precum si pentru soselele de centura din Brasov, Pitesti, Sibiu si Cluj-Napoca", a declarat Emil Pop, directorul general al Rehau.
Conform reglementarilor UE, strazile trebuie sa fie prevazute cu sisteme de drenaj, care sa inlocuiasca clasicile santuri de pe marginea drumului. Astfel, intre stratul de asfalt de rezistenta si cel de uzura vor fi introduse materialele geosintetice ca strat de armare, iar sub covorul asfaltic vor fi instalate sisteme de drenaj.
Piata de tubulatura este influentata si de proiectele de investitii pentru alimentari cu apa sau retele de gaze, in valoare de sute de milioane de euro, care sunt in derulare sau urmeaza sa inceapa in mai multe orase din tara, precum si in mediul rural, o mare parte a finantarii proiectelor fiind asigurata din fonduri de la UE.
"In perioada urmatoare ne vom pozitiona ca furnizori de produse pentru proiectele cu alimentari cu apa si statii de epurare. Normele UE prevad inlocuirea foselor septice cu statii de epurare, ceea ce va conduce in urmatorul an la o cerere ridicata de produse pentru astfel de proiecte", precizeaza Pop.
Romania reprezinta o piata atractiva in ceea ce priveste noile sisteme de conducte din materiale plastice, care au inlocuit in ultima perioada clasicele sisteme din otel-beton sau azbociment.
Rehau estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 36 mil. euro, in crestere cu circa 15% fata de anul trecut.
Compania a inregistrat in ultimii ani un ritm mare de crestere pe piata tubulaturii si a ferestrelor din PVC si polietilena, valoarea prognozata pentru 2005 fiind dubla fata de valoarea inregistrata in 2003. Numai in 2004, Rehau Polymer a inregistrat o rata de crestere de 44% a afacerilor in 2004, primul an in care fabrica de la Sibiu de tubulatura din PVC si polietilena a mers din plin.
Piata de profile din PVC va ajunge anul acesta la circa 200 mil. euro, in crestere cu 15% fata de anul trecut, impinsa de cererea de tamplarie termo-izolanta.
Compania a participat la proiectul de modernizare a suprafetei de joc de pe stadionul "Lia Manoliu" cu produse in valoare de 3,6 mil. euro pentru infrastructura, destinate drenajului, si produse pentru incalzirea gazonului pe timpul iernii.
Compania are doua reprezentante in Constanta si Timisoara, birouri de vanzari si centre logistice in Tunari (Ilfov), Bacau, Apahida (Cluj) si o fabrica de tubulatura la Cisnadie (Sibiu). Rehau exporta din Romania produse catre piete precum Ungaria, Ucraina, Slovacia sau Bulgaria. In schimb, compania importa materiale care nu sunt produse la fabrica de la Sibiu din Franta, Polonia, Germania sau Spania.
Portofoliul companiei este foarte variat, de la tubulatura din PVC si polietilena pana la instalatii electrice, sanitare, termice si subterane, unde concureaza cu jucatori precum Romstal sau Energi Co. Rehau este un jucator important si pe piata de profile din PVC, unde concureaza cu Gealan, Veka, Lipoplast Timisoara sau Suki Bucuresti.
Pe piata, mai detin cote importante de circa 20%-25%, operatori precum Valrom sau Teraplast, alaturi de care activeaza si Palplast Sibiu (care face parte din grupul petrolier privat Rompetrol).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO