Companii

Enel face profit la sase luni cat intr-un an intreg, dar afacerile stagneaza

08.09.2006, 19:41 17

Gigantul de utilitati italian Enel a obtinut in primul semestru al acestui an un profit operational (EBITDA) de 44 de milioane de euro prin intermediul celor doua distributii de electricitate preluate anul trecut, respectiv Electrica Banat si Electrica Dobrogea, potrivit raportului grupului de pe primele sase luni.
Rezultatul depaseste valoarea inregistrata de cele doua distributii de electricitate in 2005, primul an sub mandat Enel, cand profiturile cumulate s-au ridicat la 42 mil. euro.
Pe primul semestru, afacerile celor doua distributii s-au ridicat in total la 169 mil. euro, fata de 136 mil. euro in primele trei luni ale anului.
Fulvio Conti, CEO al Enel, afirma ca strategia grupului pe care-l conduce in Romania este de a deveni o companie integrata, urmand sa-si extinda operatiunile din zona de distributie spre cea de productie.
"Vrem sa devenim un operator integrat pe verticala in Romania, urmarim in continuare oportunitatile in sectorul de productie de energie electrica - termica, regenerabila si nucleara. Monitorizam indeaproape proiectul legat de Cernavoda", a declarat ieri la Roma Fulvio Conti, citat de Mediafax. Italienii si-au reconfirmat intentia in ceea ce priveste piata autohtona, si anume, dobandirea statutului de operator integrat prin obtinerea unor capacitati de productie de energie electrica.
Oficialul Enel a afirmat ca grupul analizeaza posibilitatea de a dezvolta in Romania proiecte de productie de energie eoliana.
In ceea ce priveste achizitia Electrica Muntenia Sud, Conti a afirmat ca finalizarea preluarii distributiei va avea loc in primul semestru din 2007.
Enel a castigat in luna iunie cursa pentru privatizarea distributiei de electricitate cotata pana acum ca fiind cea mai valoroasa, Electrica Muntenia Sud. Italienii vor plati 820 de milioane de euro pentru preluarea pachetului de 67,5% din actiunile companiei, devenind astfel cel mai mare jucator de piata energiei din Romania, cu o cota de piata de aproximativ 30%.
Enel a preluat in toamna anului trecut distributiile de electricitate din Banat si Dobrogea. Pe piata, tot in 2005, au mai intrat cehii de la CEZ prin achizitia Electrica Oltenia si germanii de la E.ON, care au in portofoliu Electrica Moldova.
La nivel global, Enel a raportat pentru primul semestru o cifra de afaceri in crestere pana la 19,06 mld. euro si un EBITDA de 4,36 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO