Companii

Energeticianul, noul „most wanted“ din piaţa forţei de muncă: Electricienii, proiectanţii şi inginerii din domeniul energetic vor deveni cei mai râvniţi angajaţi de pe piaţa forţei de muncă din România în contextul în care următoarea decadă este estimată să aducă investiţii fără precedent în sector

Corneliu Bodea, CEO, Adrem: Noi lucrăm cu un tip de personal foarte specializat în energie, şcolile nu mai produc astfel de specialişti, nu mai vrea nimeni să lucreze în acest domeniu, este o meserie grea, dificilă. Am dezvoltat propria structură care dezvoltă personal, Academia Adrem. Este o luptă continuă şi una din preocupările majore pe care le am ca CEO.

Corneliu Bodea, CEO, Adrem: Noi lucrăm cu un tip de personal foarte specializat în energie, şcolile nu mai produc astfel de specialişti, nu mai vrea nimeni să lucreze în acest domeniu, este o meserie grea, dificilă. Am dezvoltat propria structură care dezvoltă personal, Academia Adrem. Este o luptă continuă şi una din preocupările majore pe care le am ca CEO.

Autor: Roxana Petrescu

15.06.2023, 00:07 1327

Sunt necesari peste 30.000 de oameni pentru a realiza toate eolienele, solarele sau centralele nucleare până în 2030 ♦ Fără oamenii locali care să-i proiecteze şi să-i construiască solarele, eolienele, reactoarele sau centralele pe gaze România se poate îneca în propriul său potenţial, goana după profesioniştii din energie rivalizând cu lupta pentru IT-işti ♦ Încă mai este timp să îi pregătim, spun oamenii din industrie, provocarea majoră fiind formarea specialiştilor în zone de avangardă, cum sunt hidrogenul, energia nucleară, stocarea sau eolian offshore.

România se află într-un moment fără prece­dent din punctul de vedere al investiţiilor în domeniul energetic local, fondurile europene semnifica­tive, orientarea spre decarbonizarea eco­nomiilor sau tehnologiile de nişă cum ar fi reactoarele nucleare mo­du­lare sau hidrogenul declanşând opor­tunităţi imense. Dar dincolo de ac­ce­sarea banilor europeni şi de calculele privind recuperarea investiţiilor, necesitatea formării forţei de muncă este un element cheie în îndeplinirea acestui potenţial.

„Nu mai vorbim de un val, ci des­pre o cerere continuă de proiecte de energie verde“, spune Sebastian Ena­che, business development manager Monsson, cel mai mare dezvoltator local de proiecte de energie verde, de­ţinut de omul de afaceri Emanuel Muntmark. El spune că deja energia verde a creat 6.000 de locuri de mun­că în România, pe zona de operare a parcurilor solare şi a proiectelor eoli­e­ne. Pe plan local, funcţionează acum circa 3.000 MW în eoliene, 1.400 în so­lare şi au fost montaţi peste 600 MW de către prosumatori, până la finalul lu­nii martie. „Acum, pe zona de pro­sumatori sunt circa 2.000 de oameni, pentru parcurile solare mari lucrează circa 3.500 de oameni iar pe eolian abia de la anul vom vedea lansarea marilor şantiere“, a mai spus Enache.

Educaţia depăşită de piaţă

Pornind de la datele din teritoriu, Enache crede că la finalul acestei de­cade România va avea alţi 10.000 MW în eoliene şi solare şi va avea nevoie pentru ridicarea şi operarea acestora de circa 20.000 de oameni. Dar asta nu este tot, pentru că România are multiple proiecte în derulare. La Midia, la Năvodari, anul acesta ar tre­bui finalizată o investiţie într-o cen­tra­lă pe gaze de 80 MW în incinta ra­finăriei Petromidia. La anul, Romgaz ar trebui să termine în sfârşit proiectul de 430 MW de la Iernut început în 2019, iar până în 2026 Complexul Energetic Oltenia are banii necesari pentru centrale pe gaze de 1.300 MW. Mai departe, la Mintia ar trebui să apară un proiect de 1.700 MW tot pe gaze, pentru care deja a fost selecţio­nat furnizorul de tehnologie, germa­nii de la Siemens Energy. Peste aces­tea, spre finalul decadei ar trebui să vină cei 462 MW de la Doiceşti, acolo unde vor fi montate 6 module NuScale SMR iar tot în 2030 ar trebui să fie gata Unitatea 3 de la Cernavodă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO