Energie

16 state au strategii pe hidrogen şi sunt 840 de proiecte în dezvoltare în Europa. În România se vorbeşte de potenţial şi oportunitate

16 state au strategii pe hidrogen şi sunt 840 de...

Autor: Roxana Petrescu

10.04.2023, 00:07 1582

Dezvoltarea hidrogenului la nivel european face paşi concreţi pentru a trece de la discurs la finan­ţarea proiectelor, recent înfiinţata Bancă Europeană a Hidrogenului (BEH) fiind un exemplu.

În toamna acestui an ar putea avea loc prima licitaţie pentru finan­ţare unde se pun la bătaie 800 mil. euro. La nivel european, 16 state au deja strategii pentru dezvoltarea hidrogenului, circa 840 de proiecte fiind în dezvoltare. Unde se află România într-o cursă de circa 400 mld. euro până în 2030 care deja a început? „Am făcut documentul de strategie în două luni şi de şase luni este la aprobare“, spun surse din piaţă în legătură cu stadiul dezvoltării unei strategii a hidrogenului pentru România.

Potrivit celor mai recente informaţii, documentul ar trebui să fie gata la jumătatea acestui an. Mai departe, din cele 840 de proiecte euro­pene, aşa cum apar ele în centralizarea făcută în vara anului trecut de European Clean Hydrogen Alliance, şase sunt în România, care se află clar în spatele iniţiativelor derulate în vestul continentului, Spania fiind un caz cu totul aparte. Dintre acestea, trei ar urma să fie dezvoltate pe platforma Chimcomplex.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO