Energie

Cum a ajuns un “outsider” la masa greilor din energie, cu un portofoliu de 1,2 milioane de clienţi pentru care s-a bătut şi Hidroelectrica? Premier Energy: În următorii 10 ani, vom fi la masa jucătorilor regionali de importanţă strategică. De la 125 mil. lei în 2017, Premier Energy a ajuns la 2,9 mld. lei anul trecut

Cum a ajuns un “outsider” la masa greilor din...

Autor: Roxana Petrescu

22.12.2023, 12:41 958

Premier Energy a terminat 2022 cu un business de 2,9 mld. lei şi un profit net de 643 mil. lei, fiind una dintre companiile din segmentul energetic cu cea mai agresivă creştere. Dincolo de businessul clasic de furnizare şi distribuţie de gaze naturale, Premier Energy a făcut pasul spre producţia de energie verde, intenţia fiind de a deveni o platformă de business vertical integrată în sectorul energetic, cu focus pe sustenabilitate. Ieri, compania a mai anunţat un pas important prin preluarea CEZ Vânzare, firmă de furnizare a energiei care este deţinută de fondul de investiţii în infrastructură australian Macquarie Infrastructure Asset Management (MIRA), deşi încă mai poartă numele cehilor. Indirect, CEZ Vânzare tot la cehi a ajuns pentru că Premier Energy este deţinută de fondul de investiţii Emma Capital, fondat în 2012 de omul de afaceri ceh Jiri Smejc.

Australienii de la MIRA au încercat şi anul trecut să iasă din afacerea cu furnizare de energie, din moment ce focusul lor este partea de infrastructură, dar nu au reuşit. În 2022, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România voia să cumpere CEZ Vânzare, un pas justificat în contextul în care compania a intrat în ringul furnizării de energie fără platformele necesare, împinsă de stat de la spate. Tranzacţia a eşuat însă, negocierile fiind reluate anul acesta. CEZ Vânzare este un business de 2,9 miliarde de lei, arată datele Termene.ro pentru anul trecut, cu un profit net de 14 milioane de lei şi 240 de angajaţi. În ultimele negocieri, au fost interesaţi de preluarea CEZ Vânzare şi francezii de la ENGIE. CEZ Vânzare are unul dintre cele mai mari portofolii de clienţi din România, comparabil cu cel al nemţilor de la E.ON sau al grecilor de la PPC în zona Munteniei.

“Diferenţa a fost că Premier Energy s-a angajat să menţină angajaţii, dar preţul a fost relativ apropiat în cele două oferte”, spun surse din piaţă, fără a indica nivelul de preţ la care s-au înţeles părţile.

Premier Energy gestionează o reţea de 2.500 de kilometri de conducte de gaze, iar în ultimii ani a avut un ritm de creştere de circa 200 de kilometri pe an. Anul 2022 a adus consolidarea operaţiunilor locale, după achiziţia unor companii precum HarGaz (august) şi prin fuziunea cu BERG Sistem Gaz (decembrie), care au adus în portofoliu peste 6.500 de clienţi noi şi 35 de concesiuni. Achiziţiile au continuat şi anul acesta.

“Achiziţia CEZ Vânzare este un pas extrem de important în strategia noastră de dezvoltare locală şi regională, în linie cu planul anunţat de a deveni o platformă energetică regională. Suntem implicaţi pe termen lung în distribuţia şi furnizarea de gaze naturale în România, precum şi în producţia şi furnizarea de energie electrică din surse regenerabile. Avem un business care se extinde atât organic, cât şi prin achiziţii şi fuziuni, iar obiectivul nostru este integrarea pe verticală. Aşadar, preluarea CEZ Vânzare creează sinergii în grupul nostru şi ne completează portofoliul”, a declarat Jose Garza, CEO al Premier Energy.

Pe lângă expansiunea din zona de furnizare, un alt pas important la care lucrează Premier Energy este partea de producţie de energie, cu atât mai necesară după anunţul de ieri. Astfel, compania a început anul acesta dezvoltarea unui greenfield eolian la Războieni (Tulcea), un parc eolian de 99 MW capacitate instalată operaţională, cu 16 turbine, o investiţie de peste 100 de milioane de euro. Ţinta este de a ajunge la 500 MW.

„Pentru următorii zece ani, dirijăm toate resursele către dezvoltarea grupului drept o platformă eficientă şi sustenabilă  cu obiectivul de integrare verticală a operaţiunilor noastre. În următorii zece ani, vom fi la masa jucătorilor regionali de importanţă strategică, avem resurse şi know-how pentru aceasta, iar România are nevoie de astfel de campioni energetici”, spunea Iuliana Pănescu, head of treasury, Premier Energy, într-o opinie transmisă recent cu ocazia aniversării de 25 de ani a ZF.

Ceea ce trebuie subliniat este că intrarea pe piaţa furnizării de energie are loc într-un moment delicat, preţul fiind plafonat până la nivelul anului 2025. Mai departe, furnizorii au spus în repetate rânduri că banii promişi de stat drept compensare vin cu foarte mare întârziere, ceea ce le determină probleme serioase de cash-flow.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels