Energie

Augustin Oancea, cel mai puternic antreprenor din energie, vrea 1.000 MW în solare şi are 150 mil. euro pentru expansiunea în regenerabile, în următorii trei ani

Augustin Oancea

Augustin Oancea

Autor: Cristina Bellu

23.07.2023, 08:15 8957

Tinmar Energy, companie de furnizare a energiei deţinută de omul de afaceri Augustin Oancea, are pe masă aproximativ 150 mil. euro pentru investiţii în extinderea portofoliului de regenerabile în următorii trei ani.

“În linie cu politicile de decarbonizare şi independenţa energetică a Uniunii Europene, pentru a ne putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră, este nevoie ca energia din surse regenerabile să aibă o pondere mai mare în mixul energetic şi să asigurăm o mai mare eficienţă energetică”, spun oficialii companiei.

Începând cu 2011, strategia grupului s-a concentrat pe înfiinţarea şi dezvoltarea de capacităţi de producţie de energie regenerabilă, urmărind practic un curs etapizat conform planurilor multianuale stabilite în cadrul companiei. Astfel, în 2012, Tinmar Energy a demarat prima etapă a planului investiţional, dezvoltând de la zero proiecte fotovoltaice cu o putere instalată de 50 Mwp.

În decursul ultimilor trei ani, grupul a continuat strategia de dezvoltare printr-o politică de achiziţii de parcuri fotovoltaice în funcţiune.

“Compania a investit în acest sens  peste  50 de milioane de euro, reuşind astfel să îşi dubleze capacitatea instalată din portofoliu, operând în prezent peste 105Mwp putere instalată în parcuri fotovoltaice”, spune Carla Corb, Marketing & Corporate Communication Director.

Strategia de investiţii a companiei include un parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie termo din România, în care Tinmar va aloca 50% din capitalul de investiţii pentru patru par­curi solare de 280 MW şi o cen­trală pe gaze de 475 MW, CCGT Turceni.

Oficialii Tinmar spun că pentru derularea acestui parteneriat cu CE Oltenia, au fost înfiinţate mai multe societăţi cu capital mixt Tinmar Energy şi CE Oltenia.

Proiectele vor beneficia de finanţare din Fondul pentru modernizare în proporţie de 70% din valoarea investiţiilor pentru parcurile fotovoltaice şi de 50% pentru centrala pe gaz CCGT Turceni. Conform calendarului estimativ, parcurile  fotovoltaice vor fi operaţionale în 2024, iar centrala pe gaz în 2026.

O a doua componentă investiţională va fi alocată pentru achiziţionarea de parcuri operaţionale, în timp ce a treia componentă vizează dezvoltarea şi construcţia de parcuri fotovoltaice de la zero, inclusiv cu baterii de stocare.

„Pe termen mediu, ne dorim să depăşim 1 GWP în capacităţi de producţie deţinute în proprietate sau în operare”, adaugă Carla Corb.

Tinmar Energy a încheiat 2021 cu afaceri de 3,56 mld. lei, în creştere cu 62% faţă de 2020, în timp ce profitul net s-a ridicat la 143 de milioane de lei, plus 27% an/an, potrivit celor mai recente date de la ministerul Finanţelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO