Energie

„Bestia din Est“ se întoarce şi ar putea trimite preţurile gazelor la cer. Însă pe termen lung gazele ar trebui să se ieftinească

„Bestia din Est“ se întoarce şi ar putea trimite...

Autor: Catalina Apostoiu

09.01.2019, 00:04 872

Aceleaşi condiţii meteorologice care au dat naştere unui front de aer rece siberian supranumit „Bestia din Est“ ar putea apărea din nou în Europa la sfârşitul acestei luni, du­când la o creştere a cererii de energie şi a preţurilor de pe piaţa gazelor. Episodul nu este însă de aşteptat să dureze prea mult, iar preţurile gazelor ar urma să scadă în acest an pe fon­dul livrărilor record ale Rusiei şi încetinirii economiei mon­diale.

Un sistem similar de aer foarte rece a afectat Uniunea Europeană la începutul anului trecut, ducând la o triplare a preţurilor gazelor naturale în decursul unei singure săptămâni, scrie Bloomberg.

„Un episod acut de temperaturi foarte scăzute va genera o creştere puternică a preţurilor gazelor în UE“, a declarat Elchin Mammadov, analist la Bloomberg Intelligence. „Totuşi, creşterea nu va atinge nicicum nivelurile de anul trecut având în vedere volumele ridicate de gaze depozitate şi piaţa slabă a GNL la nivel mondial.“

În acest an, preţurile gazelor naturale din Europa sunt aşteptate să scadă pentru prima dată în ultimii patru ani, în condiţiile în care cumpărătorii urmăresc îndeaproape livrările din Rusia, care au atins un nivel record anul trecut. În plus, importurile sunt aşteptate să crească, ceea ce ar putea compensa producţia în scădere din regiune.

„Întrebarea este la ce nivel vor ajunge livrările de gaze ruseşti de pe pieţele europene“, potrivit lui Murray Douglas, de la Wood Mackenzie.

Gigantul rus Gazprom a raportat exporturi record de 201 miliarde de metri cubi de gaze naturale în Europa pe 2018 şi intenţionează să menţină volumele respective până în 2020. Există semne de întrebare privitoare la capacitatea Rusiei de a-şi atinge această ambiţie în a doua parte a anului când pieţele europene vor fi inundate de gaze naturale lichefiate. Importurile de GNL ale Europei sunt aşteptate să urce cu 14% la 56 miliarde de metri cubi, potrivit Morgan Stanley.

Încetinirea creşterii economice la nivel mondial va reprezenta un alt factor care va împinge preţurile gazelor, dar şi petrolului în jos în acest an.

Cu economia chineză în încetinire şi restartarea reactoarelor nucleare din Japonia, cererea de GNL din Asia va înregistra o creştere sub cea din 2018 în acest an, potrivit lui Charles Ellinas, CEO al Natural Hydrocarbons Company, scrie New Europe. Acesta se aşteaptă ca preţurile GNL să rămână scăzute în acest an.

În contextul războiului comercial cu China şi cererii mai slabe din Asia, SUA ar putea întâmpina probleme în a-şi obţine pieţe de export în acest an. Astfel, un procent mai mare din exporturile americane ar putea fi direcţionat către Europa, iar acest lucru ar putea influenţa preţurile gazelor în continuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO