Energie

Călin Popescu Tăriceanu, despre OUG 114: Intenţia noastră de a plafona preţul la gaze naturale rămâne

Călin Popescu Tăriceanu, despre OUG 114: Intenţia...

Autor: Diana Grigore

18.03.2019, 14:41 335

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că discuţiile despre OUG fiscală 114/2018 vor fi reluate în coaliţie, astfel încât Guvernul să adopte ordonanţa până la finalul lunii. El susţine că scopul ordonanţei de a plafona preţul la gazele naturale pentru consumatori rămâne.

„În această săptămână o să reluăm discuţiile pe OUG 114 pentru a încerca să o finalizăm la nivelul negocierilor politice cu partenerii din zona mediului de afaceri, astfel încât Guvernul să poată să adopte ordonanţa până la sfârşitul acestei luni. (...) Poziţia comună am exprimat-o şi eu şi Liviu Dragnea, principiile pe care este construită ordonanţa rămân în continuare valabile. Intenţia noastră a fost şi rămâne de a plafona preţul la gazele naturale pentru consumatorii casnici şi cei defavorizaţi, taxa pe activele bancare va rămâne în continuare să funcţioneze dar ea nu va fi legată de ROBOR. Va exista de asemenea un stimulent pentru bănci în aşa fel încât ele să scadă dobânzile şi să crească nivelul de creditare. Am plecat de la constatarea comună, dobânzile în România pentru credite sunt cu mult peste media din alte ţări. Nu e justificat acest lucru. Vom merge cu două măsuri, una de penalizare şi una de stimulare”, a declarat Tăriceanu, în Parlament.

Întrebat dacă se va renunţa la taxa de 2% pentru energie, Călin Popescu Tăriceanu a reiterat dorinţa de a renunţa la această prevedere din OUG 114/2018.

„Încă nu am hotărât, dar din punctul meu de vedere această taxă este greu de suportat pentru societăţile care activează în domeniul energiei, bazate pe combustibil fosil, pe cărbune, şi creează un fel de discriminare nejustificată între societăţile producătoare care au obligaţia să plătească această taxă şi societăţile de distribuţie din energie care nu o plătesc. Va trebui să găsim o anumită modificare care să facă această taxă să afecteze pe toată lumea în acelaşi fel”, a conchis Tăriceanu.

Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat pe 15 martie că o ultimă discuţie referitoare la OUG 114 va avea loc săptămâna aceasta cu reprezentanţii companiilor din energie şi celor din comunicaţii. Liderul PSD a precizat că aşteaptă ca premierul să revină în ţară pentru a-i prezenta articolele de modificare a actului normativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO